Виктор Понта видя комплот за смяна на кабинета зад обвиненията в корупция

Виктор Понта

Разследваният за корупция министър-председател на Румъния Виктор Понта се обяви за жертва на възможна грешка на правосъдието, заподозря комплот срещу правителството, целящ смяната му и изключи варианта да подаде оставка, както то призова президентът Клаус Йоханис,

Ще докажа невинността си и ще положа усилия да подобря съдебната система, за да попреча тя да допуска нови грешки, каза Понта в неделя след съвещание на представители на оглавяваната от него левоцентристката коалиция.

Социалдемократът Понта е разследван за измами, съучастничество в укриване на данъци и пране на пари по времето, която е бил адвокат, а след това депутат – от 2007 до 2011 г.
Специализираната прокуратура за борба с корупцията (DNA) го подозира освен това в конфликт на интереси при изпълнението на премиерските му функции и поиска от парламента зелена светлина за наказателно преследване и по тези пунктове.

Целта на тези обвинения е да се предизвика смяна на правителството, твърди Понта, според когото подобна процедура, която би заобиколила парламента, би била равнозначна на държавен преврат.

Не ми се ще да кажа на сина си, че може да отида в затвора само защото съм министър-председател, посочи той.

42-годишният Понта подчерта, че само парламентът може да го освободи.

Имам дълг към 5.3 милиона румънци, гласували за мен на президентските избори, които Йоханис спечели, твърди той.

От два дни близо четиридесетина областни организации на социалдемократическата партия, както и женски асоциации и пенсионерски сдружения изпращат многобройни послания на солидарност с него – лавина, която малко напомня на безбройните телеграми в подкрепа, изпращани в комунистическото минало на "скъпия кондукатор" Николае Чаушеску.

Сега топката е в полето на парламента. Юридическата комисия, която в понеделник ще изслуша Понта, разполага с две седмици да подготви отговор на искането на прокуратурата.
Едва след това парламентът ще може да се произнесе, държейки сметка или не на становището на тази комисия.

Ако парламентът отхвърли искането, което изглежда вероятно предвид голямото мнозинство, което има левият център, преследването ще продължи само по пунктовете, по които Понта е обвинен, бидейки адвокат.

След като срещу него не е предприето преследване за действия, извършени при упражняването на функциите му, премиерът не може да бъде отстранен и от държавния глава.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани