Вила на наркотрафикант ще бъде новото посолство на Китай в Колумбия

Вила на наркотрафикант ще бъде новото посолство на Китай в Колумбия

Вилата на наркотрафикант и бивш съдружник на наркобарона Пабло Ескобар ще е новото посолство на Китай в Колумбия. Тя е била конфискувана от местните власти и е откупена от Китай, предаде Дарик радио, цитирайки Франс прес.

Китай е платил около 16,6 милиона долара за къщата и земята ѝ на площ около 5400 кв. м. Те са принадлежали на Гонсало Родригес Гача, по прякор Мексиканеца, един от най-опасните наркотрафиканти в Колумбия.

Самата къща е с площ 554 кв. м и скоро ще стане новата китайска дипломатическа мисия в Колумбия. Това ще е едно от най-големите посолства в Латинска Америка. Имотът в луксозния квартал Ла Кабрера в северната част на Богота е конфискувана от държавата през 1995 г., шест години след смъртта на Родригес Гача, ръководител на военното крило на Меделинския картел. Той е убит на 15 декември 1989 г. след близо три десетилетия наркотрафик.

Четиридесет процента от сумата от продажбата ще отидат за националното правителство, по 25 процента за прокуратурата и за съдебните служби и 10 процента за полицията.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?