Бившият директор в банката Любомир Весов:

Вина за КТБ имат и специалните служби

Любомир Весов, архивна снимка БГНЕС

Безобразията в КТБ започнаха през 2010 и са продължили до 2014 година, а единственото обяснение за случилото се е, че над банката е имало политически чадър, коментира бившият директор в КТБ Любомир Весов, който работи за кредитната институция от 2004 до 2008 година.

"Няма друго обяснение, че банката може да расте по този начин, че може да се стига до такива безумни нива и видове кредитиране. За това са отговорни както БНБ, така и Комисията за финансов надзор, така и специалните служби", каза Весов. Според него КТБ в момента е неспасяема.

Данните обаче показват, че големият растеж на КТБ започва още от 2006 година. Той продължава до пролетта на 2013 година, когато по инициатива на служебното правителство част от държавните пари в банката са изтеглени.

"Това, което се случи в КТБ, можеше и да не се случи. През 2010 година предложих банката да бъде одържавена или по друг начин да се влее в Българската банка за развитие", обяснява финансистът.

Според Любомир Весов през периода на голям растеж преобладаващо средствата в банката са били на държавните фирми и всичко е можело да се размине лесно и безболезнено.

"Имаше малко граждани депозанти и последствията нямаше да бъдат толкова тежки за тази част от населението, които в момента страдат от затварянето на банката и че не могат да ползват средствата си", допълни още той.

Любимир Весов каза, че "кухите" фирми, които са изтеглили кредити в размер на милиарди левове, са свързани със собственика Цветан Василев. "Това обяснява и тази обезценка, която е записана в доклада на трите одиторски компании, но това са загубите, които ще понесем всички", каза Весов.

По думите му в КТБ е имало пълна липса на контрол и безотговорност от страна както на собственика на банката, така и на тези, които са подписвали. "Вероятно той (Цветан Василев -бел. ред.) е смятал, че нарастването на средствата е щяло да бъде подкрепяно от всяко едно правителство. Тази "дупка" от 2.5 милиарда съотнесена с брутния вътрешен продукт на страната не е никакъв повод за гордост", каза Весов.

Финансистът каза, че след напускането на КТБ е бил под непрекъснат натиск от страна на Цветан Василев.

"Това започна да се случва в края на 2009 и началото на 2010 година. Към мен имаше "особено" отношение. Чупиха ми колата, пукаха ми гуми, подслушваха ми телефона. Не знам дали едно частно лице като Цветан Василев е имал възможността да разполага с частна техника за подслушване. Вероятно това се е случило със съдействието на БТК. Това започна след първите ми изказвания срещу Василев в края на 2009-а година", разказа той.

Любомир Весов предлага Цветан Василев да бъде обвинен и в престъпление срещу републиката. "Сега държавата трябва да се намеси доста по-активно в този скандал. Защото ми се струва, че се предприема незаслужена атака спрямо цялата финансово-кредитна система. Нека прокуратурата да преосмисли обвинението и да го квалифицира като престъпление срещу републиката. Всички тези епистоларни изказвания на Цветан Василев, коментарите на експерти или други публични фигури, че трябва да очакваме срив във финансовата система заради КТБ, е един вид атака", каза Весов.

Той допълни, че доста от политическите лица с активна роля в политическия живот са посещавали банката. "Не знам с каква цел. Те са се срещали с Цветан Василев на четири очи. Но на непредубедените зрители е видно каква е била крайната цел", каза бившият директор на КТБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България