Виненият износ нараснал с близо 50 на сто през тримесечието

Виненият износ нараснал с близо 50 на сто през тримесечието

Внушителен ръст от 46 на сто бележи през първото тримесечие на годината експортът на български вина спрямо същия период на 2009 г., съобщиха от Министерство на земеделието и храните (МЗХ) във вторник. От изнеселите 6.1 млн. литра са реализирани приходи за 5 370 364 евро.

Основен пазар за българското вино остава руският и там ръстът на реализираната продукция е 161 %. От продадени 5.32 млн. литра са получени 4 681 886 евро.

Същевременно вносът на вино в страната бележи спад от 28%, сочат данните на Агенция митници и агроведомството. Според МЗХ това се дължи на мерките в подкрепа на винения сектор.

За задържането на тенденцията се предвижда в Москва да се откри постоянен павилион на български земеделски стоки, с водещи продукти българските вина. Провеждат се системни срещи и дискусии на ръководството на Изпълнителната агенция по лозата и виното и агроведомството с винарни, промоция на български еликсири на водещите и нововъзникващи пазари за вино като Италия, Великобритания, Китай, Виетнам, Сърбия, Турция.

Паралелно обаче се затяга контролът върху сектора и от началото на 2010 г. експерти от лозарската агенция са извършили 113 планови проверки на винопроизводители и 129 извънпланови проверки в лозаро-винарския сектор. Спряна е била 246 000 л продукция, неотговаряща на стандартите за качество на виното.

Споделяне

Още от Бизнес