Виненото грозде с 30% повече и по-качествено от миналата година

През тази година реколтата от винено грозде ще е с 30 процента по-голяма и с по-високо качество от миналогодишните добиви, прогнозира във вторник министърът на земеделието и храните Димитър Греков при откриването на модерна винарна в пловдивското село Песнопой.

Очаква се добивът на грозде за вино да достигне 250 хил. т. за разлика от едва 192 хил. т. през миналата година.

"Вървим към утвърждаване на все по-големи количества грозде, въпреки че лозовите масиви са намалели в пъти през последните години. В новия програмен период ще отделим специално внимание на гроздопроизводството, защото в България се отглеждат едни от най-хубавите сортове грозде, характерни за Европа“, посочи министърът.

Той припомни, че за специфична подкрепа на уязвими сектори ще се отделят 13 % от директните плащания, което ще даде тласък на приоритетните за страната ни производства.

"Много е трудно за един производител да стъпи на големи международни пазари, каквито са Китай и Русия например. Затова трябва да има уеднаквяване на качествата на вината и това качество да бъде постоянно във времето“, смята Греков. По тази причина държавата планира да осъществи мащабна международна кампания по популяризиране не само на българските вина, но и на останалите традиционни продукти, към които има интерес.

За първите 6 месеца на годината износът на български вина бележи ръст от 5.4%, което е 27 млн. литра, като основните дестинации са Русия, Китай и Западна Европа, посочи още земеделският министър.

Споделяне

Още от Бизнес