Винетката за уикенда ще струва около 10 лева

Винетката за уикенда ще струва около 10 лева

Очаква се новата "уикенд" винетка да струва около 10 лева, съобщи председателят на пътната агенция Светослав Глосов в сряда пред БНР. Останалите цени на винетките няма да бъдат променяни.

Глосов говори и за премахването на хартиените винетки, които трябва да станат електронни от 1 януари 2019 г.

“Единствената разлика е, че вече няма да има книжни стикери, които се лепят на стъклата, а ще бъде електронна винетка - номерът на автомобила влиза в електронната система и ще бъде следен от контролните пунктове“, каза шефът на агенцията.

Пътната такса за почивните дни ще бъде въведена от догодина заедно с останалите електронни винетки. Заедно с това ще бъде изградена и новата тол система за таксуване на тежкотоварните моторни превозни средства.

“Тол системата ще бъде изградена върху 16 000 километра - 80% от републиканската пътна мрежа, но това не значи, че върху всичките километри ще има еднаква цена. Ще има нулева ставка на част от мрежата – там, където тя е в лошо състояние в момента и не позволява да бъде таксувана. Ще има различни цени в зависимост от категорията на пътищата и от тяхното състояние. Тази тарифа в момента се изготвя от консултанта на Агенцията - Световна банка. Очакваме в средата на август да бъде представена официално за обсъждане“, каза Глосов.

Леките коли и камионите ще плащат на различен принцип според това как похабяват пътната настилка. Системата няма да обхваща всички пътища, така че шофьорите, които не искат да заплащат, ще имат алтернатива.

Споделяне

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?