Винетките ще продължат да поскъпват плавно

Новите стикери с нанотехнологична защита са в продажба от вторник

Шефът на пътната агенция и регионалният министър представиха новите винетки

Въпреки протестите винетките ще продължат да поскъпват в следващите години, но плавно, а не шоково, както става сега със стикерите за догодина. Позицията на Министерството на регионалното развитие е, че това трябва да става с по 5 лв. всяка година. Какво обаче ще реши правителството ще стане ясно в края на 2016 г. Това се разбра от думите на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова пре представянето на стикерите в понеделник.

Тя отново повтори, че реалната цена на най-масовия стикер – годишната винетка за леките коли, е 150 лв. (бел. ред. - досега беше 145 лв.). Правителството обаче решило да не се вдига цената толкова драстично, а да бъде поносимо и затова се спряло на варианта от 97 лв., което е с 30 лв. повече спрямо тази година.

Новите стикери се пускат в продажба от вторник. Те могат да се купят в над 3300 пункта като бензиностанции, "Български пощи", областните пътни управления, на граничните пунктове, супермаркети и други.

"Новите винетки са по-красиви, с по-добър дизайн, повече защити и с нова цена", каза Лазар Лазаров, председател на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура".

Успоредно с новите винетки ще се продават и старите годишни стикери. Очакванията са около празниците да има търсене на седмични и месечни винетки, смята инж.Лазаров.
Причината - ако шофьор си купи месечна винетка за 2015 г. на 31 декември, тя ще бъде валидна до 31 януари. Годишните стикери за 2015 г. за всички видове превозни средства са валидни до 31 януари 2016 г.

Въпреки че различните видове винетки поскъпват между 45% и 50%, приходите от тях няма да са достатъчни за изкърпването на дупките по пътищата. Нещо повече, пътната агенция остава с досегашния бюджет от 220 млн. лв. и през следващата година. Обещанието е при увеличени приходи, те да отиват за ремонт на пътища. Ще се разчита още и на "успешните мерки в борбата с контрабандата", благодарение на които има коледни добавки за пенсионерите и допълнително пари за пътища, отбеляза министър Павлова. 

Исторически забележителности и нанотехнологии в новата винетка

Около 2 млн. винетки ще бъдат пуснати в продажба от 15 декември, а до края на януари над 4.7 млн. стикери от различните видове и за различните категории превозни средства. От тях над 1 млн. броя са годишните винетки за леки коли, които са най-масовите.

Както всяка година с цел по-високата защита и намаляване на възможността за фалшификация е променено графичното оформление на винетките.

Историческият паметник "Шипка" и Рилският манастир са изобразени на новите стикери. Пари за тях от винетките обаче няма да има.

Всеки стикер е с вградени две холограми. Първата е т. нар. първо ниво на защита за визуално разпознаване. Тя е "зелена" и на нея се вижда изпъкнала цифра "6". Втората холограма е "сребърна" и е от най-новото поколение компютърно генериран нанооптичен елемент. Тази холограма е с 3 нива - за визуален контрол, за контрол с преносими средства и за експертен контрол, обясни инж. Лазаров.

Изображенията за визуален контрол съдържат тримерен стъклен барелеф. Например при седмичните винетки за леки автомобили това е символ "К3С", който изглежда обемно, все едно е изработен от стъкло, както и динамично изображение на тримерен обект, т. нар. моушън ефект. При него се вижда обемно движещо се изображение на цифрата 6.

За отделните видове винетки втората холограма е различна и съдържа допълнителни защити за експертна оценка. Всички стикери имат двойна номерация – пореден и случаен номер. Комбинацията от двата номера също е вид защита.

Надежди за повече приходи

Очакванията на регионалното министерство са поскъпването на винетката да донесе повече приходи, за да има пари за ремонт на пътищата. Министър Павлова този път не се ангажира колко ще са те. При приемането на решението на правителството тя прогнозира около 70 млн. лв. допълнително.

За 11-те месеца на годината приходите от винетки са за над 225.5 млн. лв., като средно годишно се продават около 6 млн. броя винетни стикери. Спрямо същия период на 2014 г. това е ръст с близо 8 млн. лв.

На дирекциите "Социално подпомагане" до края на ноември т. г. са предоставени 189 271 броя безплатни годишни винетки за над 12.6 млн. лв. Те са за сметка на бюджета на пътната агенция, така че действаме и като социална служба, отбеляза инж.Лазаров.

За да се подобри трайно състоянието на третокласната пътна мрежа са нужни по около 720 млн. лв. годишно само за превантивен ремонт, отбеляза инж. Лазаров. Такива пари обаче в бюджета на пътната агенция не са заложени за 2016 г. и тя ще разчита на досегашните средства.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?