Винетките ще са на същите цени и по-защитени

За две години приходите от стикерите са се увеличили с близо 20 млн. лв.

Винетките ще са на същите цени и по-защитени

За трета година цените на винетките няма да се променят, съобщи Лазар Лазаров, председател на управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Така цената на годишните винетки за леките автомобили се запазва 67 лв., на месечните - 25 лв., а на седмичните - 10 лв. Няма да има промяна и в стойността на стикерите за тежкотоварните автомобили.

 

Ръст на продадените винетки и приходите от тях, отчетоха още от АПИ. През тази година са продадени 6.7 млн. стикери за над 203.6 млн. лв. За сравнение през 2010 г. са били продадени 6.1 млн. броя винетки за 194.5 млн. лв., а през 2009 г. - 5.4 млн. броя стикери за 184.2 млн. лв. Така за две години приходите са нараснали с близо 20 млн. лв.

 

Причината за по-добрите резултати без промяна на цената на винетката се дължи на засиления контрол на мобилните групи на АПИ, КАТ, и агенция "Митници", посочи Лазаров. Ефект са дали акциите на МВР за разбиване на нелегалните печатници за фалшиви винетки, разбити в началото на годината край Велико Търново, допълни той.

 

"Въоръжават" полицаите със спецустройство за фалшиви винетки

 

От 2012 г. полицаите ще бъдат "въоръжени" със специално устройство за разкриването на фалшивите винетки, съобщи още Лазар Лазаров.

 

Ако винетката е редовна, то светва зелено, ако е фалшива или с изтекъл срок на годност – червена, демонстрира новото ноу-хау шефът на пътната агенция.

 

Ако имате няколко лични автомобила и ги ползвате с един стикер, който разлепвате и лепите, може да повредите пъзела, който е вътре в самата винетка и така според устройството да стане невалидна, предупредиха още от АПИ.

 

Няма да се изписва номерът на автомобила на винетката.

 

Допълнителните мерки за контрол трябва да донесат още 4-5 млн. лв. повече приходи от винетки в бюджета са прогнозите на АПИ, каза Александър Косерков, директор на дирекция "Пътни такси и разрешителни".

 

До седмица новите винетки се пускат в продажба в 3450 пункта

 

Винетките за 2012 г. са по-ярки и цветни спрямо сегашните, за да се виждат далече от проверяващите полицаи. Имат и допълнителни защити. До една седмица те ще бъдат пуснати в продажба в 3450 пункта на оператора – консорциум между СИБанк и "ВИП секюрити", каза Косерков.

 

Винетки се продават в пощите, големите вериги бензиностанции, както и в 63 областни пътни управления и граничните пунктове. 

Още по темата
Още от Бизнес