Винетките за 2017 г. - на старите цени, но с нов дизайн

Ако караш без стикер, плащаш компенсаторна такса между 100 и 200 лв.

На старите цени, но с нов дизайн и тройно по-сигурна защита срещу фалшификации ще са новите винетни стикери за 2017 г. Те ще бъдат пуснати в продажба на 20 декември в 2100 пункта, предимно бензиностанции, в цялата страна. Това съобщи министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова.

Цените на винетките бяха вдигнати средно с около 50% в началото на тази година, след като в продължение на осем години не бяха пипани. Така в момента цената на най-масово продаваните винетки за леки автомобили са 97 лв. годишната, 30 лв. месечната и 15 лв. седмичната.

Ново е въвеждането на компенсаторна такса между 100 и 200 лв., ако те хванат да караш без залепена винетка в долния десен ъгъл на автомобила и без да е записан регистрационния номер на автомобила. Промяната е заложена в Закона за пътищата и предстои да бъде приета от парламента до края на годината. Вносители са Александър Ненков и Станислав Иванов от ГЕРБ.

Тя се прави основно заради гастарбайтерите, които караха без залепени винетки и най-вероятно са ги препродавали един на друг. При българите проблемът е с неизписването на регистрационния номер на автомобила. Пропускът е предимно на служителите, продаващи стикера, но шофьорите също носят отговорност за това. Те трябва да си знаят правата и да ги отстояват, каза Павлова.

Иначе отминаващата 2016 г. е била рекордна и по брой продадени винетки – над 6.4 млн. броя и по приходи – около 300 млн. лв., което е със стотина милиона повече спрямо година по-рано, отчете Павлова.

Тя се надява следващата година да е последната, в която да се ползва хартиеният стикер, и от 2018 г. всички леки автомобили да преминат на електронни винетки, а тежкотоварните да плащат за изминато разстояние. По думите ѝ това е причината да не се пипат цените на винетките за следващата година.

Не е сигурно обаче дали това ще стане, защото не е ясно каква ще е политиката на следващото правителство относно въвеждането на тол таксите. Почти цяла година търгът за въвеждане на тол системата е блокиран, заради непрекъснати жалби.

Глобата за каране без винетка – между 100 и 200 лв.

Винетните стикери за 2017 г. са с нова визия, тройна защита със специални ефекти на преливане и оцветяване, за да не могат да се фалшифицират.

Павлова отчете, че след въвеждането на този подход през 2016 г. няма нито една заловена фалшива винетка.

Има обаче проблем с гастарбайтерите. 99% от транзитно-преминаващите през нашата страна са неизрядни, отчете Павлова. Тези шофьори купуват месечен стикер, но не го лепят на автомобила и най-вероятно го предават от кола на кола и камион на камион, каза министърът в оставка.

Затова за тези нарушители се въвежда допълнителна глоба, т.нар. компенсаторна такса. Тя трябва да бъде заплатена в рамките на 24 часа, за да може превозното средство да напусне страната и да продължи пътя си. Това ще става на митническия пункт при излизане от страната. Заплащането на компенсаторната такса не подлежи на обжалване.

По този начин ще се гарантира по-добрата събираемост на глобите и таксите от нарушителите и повече приходи, които ще отиват за ремонт на пътища, посочи Павлова.

При българите проблемът е друг. При закупуването на винетния стикер, този който го продава трябва да запише регистрационния номер на превозното средство, а шофьорът да пази квитанцията за закупения стикер и отрязъкът от него.

"Апелирам всеки да знае своите права и своите задължения, че винетният стикер е валиден, когато е издаден за съответната кола със съответния регистрационен номер. Това е изключително важно", каза Павлова.

"Отчитаме пропуски и от гледна точка и на тези, които продават стикери, и от митническата администрация, и от разпространителите. Така че и тези, които си купуваме, трябва да си изискваме и търсим правата", добави регионалният министър в оставка.

Българите с нередовен винетен стикер или без такъв също ще плащат компенсаторна такса.

Нейният размер ще се определи от правителството. Обсъждано е, че глобата трябва да е по-висока от цената на годишния винетен стикер, но по-ниска от стандартната глоба, която се дължи по линия на актовете и санкциите. "Това означава, че цената трябва да бъде в диапазона между 100 и 200 лева", каза Павлова.

"Тази глоба ще се налага на нарушители, които или не са си закупили винетен стикер, или са закупили, но не са го залепили или са го залепили с фолио, или ползват винетен стикер, който не е продупчен", обясни Павлова.

Рекордни продажби и приходи


Рекордни продажби и постъпления от винетки за 2016 г. отчете Павлова. До момента са продадени над 6.4 млн. броя винетки. Очакванията са до края на годината да бъдат продадени още около 350 хиляди.

При закупуването на годишните стикери няма промяна в броя. При седмичните се отчита сериозно намаление, но то се компенсира с драстичния ръст на месечните винетки. Около 200 000 броя месечни стикери повече са продадени през тази година, каза Павлова.

Според нея това се дължи на дългите празници и многото пътуващи през 2016 г. Очевидно на хората е било по-изгодно да купят месечни вместо седмични стикери, каза регионалният министър. Другата причина е свързана със засиления контрол срещу гастарбайтерите.

Поскъпването на винетките и увеличаването на продажбите е довело и до рекордни приходи. Към момента те възлизат на около 283 млн. лв., но се очаква да надминат 300 млн. лева, каза Павлова. За сравнение през 2015 г. приходите от винетки бяха над 200 млн. лв.

Тези пари отиват обратно в бюджета на пътната агенция и затова за 2017 г. бюджетът ѝ е увеличен с над 80 млн. лева, каза ресорният министър.


От бюджета си пътната агенция отделя 20.5 млн. лева за предоставянето на винетки на инвалидите, за които стикерите са безплатни. "Вече 210 000 автомобила ползват безплатни винетки", каза Павлова. Тя уточни, че през 2016 г. новите инвалиди с безплатни стикери са се увеличили с 21 500. В същото време Националният осигурителен институт отчете намаляване на броя на инвалидните пенсии.

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?