Винетките запазват цените си догодина

Винетките запазват цените си догодина

Няма да има увеличение на цените на винетните стикери през следващата година, съобщи на пресконференция във вторник изпълнителният директор на Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" Веселин Георгиев.

В момента леките автомобили и минибуси с до осем места плащат 10 лв. за седмична винетка, месечната струва 25 лв., а годишната – 67 лв. Тежките камиони могат да купуват и дневна винетка за 20 лв., седмичната им струва 110 лв., месечната – 300 лв., а годишната – 950 лв. Такава е цената и за строителните машини, трактори. Стикерите за междуградските автобуси се продават за 20 лв. за ден, седмичният струва 65 лв., месечният – 170 лв., а годишната винетка е 500 лв.   

Редът за събирането на сумите от винетките през 2008 г. ще бъде определен с акт на правителството в края на септември, каза Георгиев.

Статистиката на фонда сочи, че приходите от винетки към 31 юли възлизат на 155 млн. лв., което е с 30 на сто повече спрямо същия период на предходната година. Прогнозираните постъпления от пътната такса за 2007 г. са 185 млн. лв. Общо очакваните приходи във фонда за годината са 225 млн. лв.

Георгиев съобщи още, че е санкционирал с по 100 хил. лв. двама от дстрибуторите на винетки - "Български пощи" и ДЗИ-транс, заради нередовно снабдяване по бензиностанциите със стикерите.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?