Винетната такса за леките коли влиза в сила от 1 януари 2005 година

Винетната такса за пътните превозни средства с не повече от осем места за сядане ще бъде въведена от 1 януари 2005 г., реши парламентът с приетите окончателно промени в закона за пътищата.

От тогава за леките автомобили ще се събират и такси за изминато разстояние, за ползване на съоръжение и за специално ползване на републикански пътища или на части от тях. Парламентът реши, че за всички останали пътни превозни средства таксите ще се събират от 1 април 2004 г.

Депутатите гласуваха дневна винетна такса за всички превозни средства да има след 1 януари 2007 г. Дотогава винетните такси ще са годишна, месечна и седмична.

Министерският съвет може да възложи на концесионера събирането на пътни такси за изминато разстояние и такси за специално ползване на пътя за отделни републикански пътища или пътни участъци.

За финансиране на дейностите по експлоатацията, поддържането, ремонта и реконструкцията на републиканските пътища, за които ще се плаща винетна такса, ще бъде създаден фонд "Републиканска пътна инфраструктура" като второстепенен разпоредител към министъра на регионалното развитие.

Сто лева глоба ще се налага за управление на лек автомобил, за който не е заплатена съответна винетна такса, или ако е поставен невалиден винетен стикер. За управление на автобуси и микробуси с повече от 8 места без мястото на водача, за които не е платена винетна такса, глобата ще бъде 500 лева, за управление на превозно средство с 8 места без мястото на водача - 200 лева.

За управление на тирове и големите автобуси с над две оси, колесни трактори, специализирани строителни машини глобата ще бъде 1000 лева. Депутатите гласуваха, че водачът на пътното превозно средство е длъжен да постави валиден винетен стикер на платена винетна такса при движение в долния десен ъгъл на предното стъкло и да премахне винетния стикер след изтичането на неговата валидност.

С промените депутатите направиха изменения и в Закона за местните данъци и такси, според които с пътен данък ще се облагат леките автомобили, като данъкът е в размер 10 лева за всеки започнат тон от общото тегло.

По БТА

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: