Виното поевтинява

Очаква се понижаване на цените на българското вино, прогнозира в четвъртък изпълнителният директор на Агенцията по лозата и винотоКрасимир Коев. Освен че световната тенденция била за намаляване на цената на виното, сега българските винопроизводители правели големи разходи за съхраняване на непродадена продукция и се нуждаят от свежи пари, за да посрещнат новата реколта.

По своя инициатива ръководството на агенция се е срещнало в четвъртък с браншови организации по повод началото на гроздобера.

По данни на представители на браншовите винарски организации делът на черната икономика в сектора достига от 50 до 70 на сто. Няма жилищен блок без казан, тонове нелегално грозде се изнася за София, съобщи Юлиан Ямантиев, представител на Българския винен борд и на Съюза на свободните винари, цитиран от БТА.

По негови данни в квартал "Орландовци" например се произвежда водка. Незаконен алкохол се вари в "Младост", "Люлин" и "Лозенец".

От агенцията посочиха, че е огромен делът на хората, които правят вино за домашна консумация и затова не може да се твърди, че черният сектор в бранша е  точно петдесет на сто.

Според производители не може да сме сигурни, че си купуваме вино, ако то струва по-малко от три лева за стъклена бутилка от 700 грама.

По данни на агростатистиката, цитирани от  Пламен Моллов, председател на Националната лозаро-винарска камара,  през последните години реколтата грозде е средно 380 - 400 000 тона. От тези количества от легални прекупвачи обикновено се изкупват 180 000 тона. Не е ясно къде отива останалото количество.

Около 100 - 120 000 тона уж за домашно производство, а ги виждаме в менюто ол инклузив в морските и планинските хотели, посочиха от бранша. Те ще настояват да има засилен контрол при превозването на гроздето за наличие на съответните документи, по тържищата и на пазара за произхода на винарската продукция.

Очакванията на агенцията са реколтата от грозде средно да е с 25 на сто по-ниска от миналогодишната. Има намаление от 38.5 на сто на износа на български вина през 2009 спрямо 2008 г., като за първите шест месеца на тази година са изнесени 20.368 млн. литра вина, от които 12.623 млн.литра за Русия.

Тази година ще е добра и за производителите на висококачестевни вина, поради това, че през последните година те са засадили около 70 000 декара собствени лозя.
Споделяне

Още от България