Виновните за свалянето на малайзийския самолет над Украйна може да бъдат съдени задочно

Виновните за свалянето на малайзийския самолет над Украйна може да бъдат съдени задочно

Злосторниците, свалили самолета на Малайзийските авиолинии с полет МН17 над Източна Украйна през юли 2014 г., убивайки всички 298 души на борда, може да бъдат съдени задочно, заяви в неделя външният министър на Австралия Джули Бишоп, цитирана от Ройтерс.


Повечето от жертвите, оказали се на борда на злополучния Боинг-777, бяха холандци, но имаше и пътници от още 17 страни, сред които и 38 австралийци. Самолетът бе свален от произведена в Русия ракета "Бук" над територия, контролирана от проруските сепаратисти в Източна Украйна, бе заключението на холандската агенция по въздушна безопасност през 2015 г.


В края на миналия месец Холандия обяви, че заподозрените по делото ще бъдат съдени в холандски съд и по холандското законодателство. Австралийският външен министър Джули Бишоп каза, че ще следва "всяка законова пътека" и призова Русия да изпълни резолюция 2166 на Съвета за сигурност на ООН, чийто автор е Австралия.

Тази резолюция "призовава всички страни да сътрудничат, за да могат виновниците за убийството да бъдат изправени пред съд", каза тя по австралийската телевизия. "Възможно е да има и и задочно съдене", добави Бишоп. Говорителка на външното министерство не можа да даде повече подробности.


Москва, която отрича всякакво участие в сраженията в Източна Украйна, отрича и някоя нейна ракета да е била използвана срещу полет МН17.


Ройтерс припомня, че през 2015 г. Русия блокира създаването на международен трибунал относно трагичния инцидент. Не е ясно доколко Москва ще сътрудничи с холандския съд, ако прокурорите назоват руснаци като заподозрени или поискат информация по случая, добавя агенцията.


Преди няколко дни Малайзия изрази надежди, че заподозрените ще станат известни до края на годината.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?