“Винтерсхал“ няма планове да влиза в “Южен поток“

Немската компания “Винтерсхал“ заяви, че няма конкретни планове за придобиване на дял в проекта за газопровода “Южен поток“, съобщиха от концерна по повод появилите се преди два дни информации, че водят преговори с “Газпром“ за включване в проекта.

“Винтерсхал“ вече участва в редица проекти и в частност “Северен поток“ и други конкретни проекти в момента няма, се посочва в съобщението на дружеството.

Руски издания съобщиха във вторник, че “Газпром“ смята да привлече съакционера си в “Северен поток“ към проекта за изграждане на газопровода “Южен поток“ по дъното на Черно море. Очакванията бяха до края на 2010 г. да се подпише споразумение за придобиване на 10 на сто от бъдещия оператор на тръбата, в който към момента участват “Газпром“, италианскаат ЕНИ и фреската “Електрисите де Франс“. По-рано се появиха съобщения, че също 10-процентен дял ще се дадат на германската RWE, от където обяче заявиха, че приоритетно е участието им в газопровода “Набуко“, считан за конкурентен на “Южен поток“.

Междувременно пък украинският премиер Виктор Янукович заяви, че Киев смята да заяви пред Европейския съюз, че смята за свой дълг поддържането на тесни връзки с Москва, за да може неговата страна да е надежден транзитьор на руските енергоресурси на Запад и затова необходимостта от “Южен поток“ отпада. Това пише “Уолстрийт Джърнъл“ в срядя.

Русия неведнъж е представяла проекта за газопровода като заобикалящ “несигурната“ Украйна като маршрут за доставка във времето, когато на власт бяха президентът Виктор Юшченко и премиерът Юлия Тимошенко. Заради неразбирателство по газовите въпроси две поредни години Кремъл врътваше кранчето в първия ден на новата година, като през 2009 г. се стигна до безпрецедентна двуседмична газова криза в голяма част от страните на Европейския съюз.

С идването на проруски настроения Янукович обаче нещата се промениха. По думите му сега украинско-руските отношения са поставени на здрава основа и необходимостта от “Южен поток“ отпада.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?