Виолина Маринова напуска БСК, не е съгласна с исканата оставка на Искров

Виолина Маринова, сн. БГНЕС

Главният изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова се оттегля от управата на Българската стопанска камара (БСК), тъй като не е съгласна с поисканата от организацията и синдикатите миналия петък оставка на управителя на Българската народна банка Иван Искров.

БСК бе сред петте организации, които призоваха Искров и цялата управа на Централната банка да си тръгнат заради действията им по казуса със затворената "Корпоративна търговска банка" (КТБ). Според Маринова обаче тази позиция крие сериозен риск от разклащане на устоите на българската банкова система, а запазването на стабилността ѝ било най-важното в момента.

Също миналия петък четиримата отстранени директори на КТБ заявиха в свое писмо, че през ДСК ще бъдат изплатени гарантираните депозити в затворената банка. "Провеждат се тестове за извличане на информацията за депозантите от счетоводната система на КТБ АД и импортирането ѝ в счетоводната система на Банка ДСК”, обявиха те тогава.

"Не мога да позволя нито моето име, нито авторитетът на Банка ДСК да бъдат свързани с опити за нагнетяването на напрежението в банковата сфера", посочва Маринова, цитирана в прессъобщение на банката.

От БСК от своя страна заявиха, че приемат личните и професионални аргументи на Виолина Маринова да се оттегли от управлението на камарата и изразяват съжаление, че ги разделя въпрос, обединил всички национални синдикални и работодателски организации. Организацията изрази увереност, че шефката на ДСК ще остане неин партньор "в интерес на предприемачите и трайните решения за просперитета на обществото ни" и отчете голямата ѝ роля за развитието на банковия сектор у нас.

БСК отново припомня, че е направила множество опити за диалог с БНБ по въпросите за състоянието на КТБ, включително и на експертно ниво, но е бойкотирана от ръководството на Централната банка.

В понеделник се очаква да бъде готов анализът на тримата одитори на КТБ за състоянието на капиталите ѝ, на чиято база да се реши дали и как да бъде оздравена банката или да бъде обявена в несъстоятелност.

Споделяне

Още от Бизнес