"ВИП Секюрити" е единственият кандидат-разпространител на вестниците

"ВИП Секюрити" е единственият кандидат-разпространител на вестниците

"ВИП Секюрити" е единственият кандидат за разпространението на вестници и списания, който подаде оферта по обществената поръчка, обявена от "Български пощи". Това стана ясно днес при отварянето на предложенията в сградата на държавната компания.

Търгът премина без изненади, като още в края на миналата година стана ясно, че на "ВИП Секюрити" е било съобщено, че ще трябва да започне да се занимава с това, разказват неназовани източници пред изданието "Капитал".

Обществената поръчка за "Организиране на дейността по дистрибуция на печатни издания" е с прогнозна стойност 60 млн. лв. без ДДС и срок за изпълнение 4 години.

Идеята, държавата да поеме дистрибуцията на вестниците, беше лансирана от премиера Бойко Борисов за първи път през май 2018 г. с цел да спрат критиките към България за несвободни медии. Тя зрееше до октомври 2019 г., когато Министерският съвет реши "Български пощи" да разпространява печатните издания.

Това бе отговорът на Борисов към констатациите на "Репортери без граници", че контролът на депутата от ДПС Делян Пеевски върху по-голямата част от българските медии, както и върху дистрибуцията на печата, е основната причина България да е в дъното на класацията по свобода на словото в ЕС.

Пеевски беше монополизирал дистрибуцията на печата, която по принцип не е печеливша дейност. Той разпространяваше вестниците, заедно с обслужването на обектите си от веригата "Лафка", която прекрати дейност след спирането на хазартните игри на Васил Божков.

Така след като редица печатни издания спряха да съществуват заради пазарната конюнктура, сега  отървавайки се от неатрактивния бизнес на практика държавата ще окаже помощ за разпространението на печата, контролиран в голямата си степен от фирмите на Пеевски.

"ВИП Секюрити" е идеалния кандидат да поеме тази непечеливша дейност. Компанията има действащ договор с "Български пощи" за превоз на инкасото и доставка на пратки, като по него се плаща на изминати километри, а пощите задават маршрутите към частната фирма.  

Преди кризата с коронавируса "ВИП Секюрити" е планирала да привлече част от служителите на  "Експрес логистика и дистрибуция". Компанията се свързва с Делян Пеевски и се занимаваше с разпространение на цигарите на "Булгартабак", вестниците и лотарийни билети, припомня "Капитал".

Държавната компания "Български пощи" очаква от подизпълнителя си да осъществи цялостния процес по организацията, логистиката и транспорта на готовите печатни издания до пунктовете за продажба в цялата страна, връщане на нереализираната продукция и административно-финансово обслужване на процесите с крайните разпространители по места в страната.

Обемът на услугата предвижда над 3100 доставки ежедневно с около 325 хил. броя печатни издания на ден до най-малко 3100 крайни пункта за разпространение при минимум 24 национални маршрута ежедневно, 9 неделни маршрута, 105 регионални маршрута. Това е описание на задачата отпреди въвеждането на извънредното положение, което сви  разпространението на изданията.

За финансирането на непечелившата дейност се предвижда държавата да субсидира пощите, като максимално разрешената подкрепа е до 15 млн. евро годишно.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес