Виртуален музей става учебник на българчетата в чужбина

Сайт с 1600 страници информация във вид на виртуален музей ще помага в образованието на българчета, които живеят и учат в чужбина. Това стана ясно при представянето на проекта "Българската социална мрежа" от автора му Николай Увалиев на провела се във Велико Търново в рамките на деветата среща на българските медии дискусия за образователната политика.

 

Мотото на сайта е "Където и да си, българин бъди", а разработката на платформата е отнела седем години, посочи Увалиев.

 

Журналистът Бойко Станкушев от БНТ припомни статистиката, че 41 процента от хората у нас са функционално неграмотни, а колежката му Даниела Горчева от издаваното в Холандия списание "Диалог" коментира, че "големият проблем на образованието се крие още в началното училище".

 

Според Горчева трябва да се акцентира върху ранната задължителна предучилищна подготовка на децата, която създава навици и спомага за по-бързото усвояване на говоримия език. Тя даде пример с Холандия, където децата тръгват на училище на 4-годишна възраст, но подчерта, че там бюджетът за образование е пет пъти по-голям от този за отбрана и осем пъти повече от този на министерството на вътрешните работи.

 

"Трябва да се обърнем към добрите консервативни традиции, които имаме, да ги възстановим и тогава да ги надграждаме с европейския опит", отбеляза ректорът на Великотърновския университет Пламен Легкоступ. Според него образованието не е било национален приоритет при никое правителство от 1989 г. насам. Създаването на стратегия в образованието не може да стане без ясна държавна икономическа политика, каза ректорът. По думите му, националната стратегия за научните изследвания също трябва да се базира на икономиката.

Споделяне

Още от България