Виртуален университет отваря врати до дни

Договор за учредяване на български виртуален университет ще бъде подписан на 20 декември в аулата на СУ "Климент Охридски", съобщи ръководителят на катедра "Компютърни системи и технологии" в Русенския университет доц. Ангел Смрикаров, цитиран от БТА. Доцентът е координатор на националния проект за създаване на виртуално образователно пространство.

На церемонията са поканени вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев и министърът на образованието и науката Игор Дамянов, както и ректорите на всички висши учебни заведения, директорите на колежи и на институтите на БАН.

Първоначално виртуалният университет ще бъде национален образователен портал към сайтовете на всички регионални вувозе с постепенно увеличаващи се самостоятелни функции и значение. Първото му функциониращо самостоятелно звено ще е виртуалният информационен център за докторанти.

Според учредителния договор мисията на виртуалния университет е използване на възможностите на съвременните информационни и комуникационни технологии за осигуряване на достъпно, индивидуализирано, продължаващо през

Създаването на виртуалния вуз е третият етап от националния проект за създаване на интернет образователно пространство, се уточнява в съобщението. На първите два етапа бяха създадени пилотна виртуална катедра по компютинг "Джон Атанасов", виртуалният факултет по информационни и комуникационни технологии и бяха обзаведени над 150 компютърни зали във всички държавни университети и в повечето от институтите на БАН.

Проектът пък е продължение на програмата "i-България", включваща пет проекта - "ESi-Център", "i-Център", "i-Клас", "i-Университет", "i-НЕТ".

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: