"Виртуален язовир" ще прави "Ей И Ес" в Чили

"Виртуален язовир" ще прави "Ей И Ес" в Чили

Световната енергийна и технологична компания "Ей И Ес" (AES) работи върху изграждането на първия в света "виртуален язовир“ с батерия за съхранение на енергия от руслова водноелектрическа централа. Проектът се реализира в Чили от дъщерното ѝ дружество "Ей И Ес Дженер" (AES Gener), съобщиха от компанията.

Идеята е батериите да складират електрическа енергия, произведена от водното течение, без да е нужно да се строи язовир или да се използва воден резервоар. Вместо това ще бъде създаден "виртуален язовир“, който може да доставя 10 мегавата енергия в продължение на 5 часа.

"Това е първата в света система за съхранение на енергия за руслови централи и със сигурност ще се превърне в крайъгълен камък в енергетиката, тъй като ще представлява първият енергиен, а не воден резервоар“, коментира главният изпълнителен директор на AES Gener Рикардо Фалу, цитиран в съобщението.

Проектът се разработва на около 48 км югозападно от Сантяго в 178-мегаватовата руслова ВЕЦ Алфалфал. "Изграждането на физически съществуващ язовир е много трудно. "Виртуалният язовир“ предоставя същите ползи, но със значително по-малки социални и екологични предизвикателства“, посочва Фалу.

Батериите, които се използват в проекта, са съобразени с енергийната мрежа и използват литиево-йонна технология, подобна на използваната в смартфоните и електрическите коли.

"Разгледахме различни опции за съхранение на енергия и накрая избрахме литиево-йонните батерии, тъй като тази технология се развива с бързи темпове. Литиево-йонните батерии заеха първото място в нашата обща оценка на всички фактори, включително разходи, енергийна плътност, сигурност, времето за зареждане и изпразване и целия цикъл“, казва още Фалу.

Литиево-йонните батерии позволяват на водните централи да произвеждат електричество и да го складират за по-късна употреба, но без физически съществуващата инфраструктура, нужна за помпено-акумулиращите съоръжения (т.нар. ПАВЕЦ), откъдето идва и терминът "виртуален язовир“.

Иновативната технология на батериите за съхранение на енергия би имала голям ефект и за опазването на околната среда, тъй като виртуалният язовир не оказва влияние природата. Освен това, за разлика от построяването на помпено-акумулираща ВЕЦ, което може да отнеме години, батериите се инсталират за няколко месеца и могат да се задействат изключително бързо при нужда. Понастоящем над 96% от съществуващия в света капацитет за съхранение на енергия се основава на помпено-акумулиращи съоръжения, пише в съобщението.

От "Ей И Ес" допълват., че през последните години технологиите в световен мащаб се развиват с ускорени темпове и енергийната област не прави изключение от тази тенденция, а "Ей И Ес" заема водещо място в енергийните иновации. Според компанията батериите за съхранение имат бъдеще и чисто по икономически причини, тъй като цените за технологията продължават да намаляват.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?