Виртуална грамада и лични Google-бомби за депутати

В сряда, ден преди гласуването в пленарна зала на промените в Закона за електронните съобщения, интернет активисти и блогъри предупредиха, че депутатите, които подкрепят безконтролното следене в мрежата, ще получат съответен отговор. Исканите от МВР поправки не минаха в пленарна зала. Като се имат предвид абсурдните ходове, до които прибягват защитниците на промените, нищо чудно да има нова офанзива за прокарване на отхвърлените вече текстове.

Всеки депутат, който гласува за електронното следене ще получи своя лична гугъл бомба, обещаха интернет активисти и блогъри, които са против поправките в Закона за електронните съобщения даващи пълен и безконтролен достъп на МВР до следенето на интернет трафика.

Поименни линкове ще бъдат сложени на стотици интернет страници поддържани от най-активните български блогъри. Ефектът ще бъде, че при търсене в Google с името на депутата на латиница или кирилица на предно място ще излиза линк към неговата лична страница в сайта www.gramada.eu

Този сайт е замислен като виртуална Грамада. В него ще има информация за делата на депутата. Всеки минаващ ще може да се упражни в мятане на виртуален камък по образа му и да напише клетва като коментар, досущ като в поемата на Вазов:

...Камък зе, фърли и рече:

"Проклет да е Цеко!"

От тогава край туй място

Кой мине, замине,

Се същите думи казва,

Се същото чини.

Пътник ли, овчар ли някой

Минува из друма,

Като хвърли камъка си,

"Проклет да е!" дума.

Кандидатите за съвременни "цековци" трябва добре да се замислят преди да гласуват, защото както е написал класикът, ефектът от Грамадата може да е дълготраен. Възможно е след време децата и внуците на депутатите да се срамуват от родителите си като потърсят нещо за тях в интернет.

От тогава веч минуват

Месеци, години,

Много случки и преврати

Видеха очи ни.

А грамадата расте се

Неусетно, тайно

И камънте върху нея

Фърчат непрестайно.

Че сюрмашки сълзи клети

Лесно не изсъхват,

Злите спомени в душата

Скоро не заглъхват...

Засега посетителите трупат грамада над образа на министър Миков, който успя да прокара законопроекта в нарушение на парламентарния правилник до гласуване в пленарна зала.

Споделяне

Още по темата

Още от България