Виртуалните кандидат-президенти

Интернет битката между президентските двойки се разгаря. Колкото и да е странно, най-възрастният кандидат, Неделчо Беронов, заедно с привлекателното си вице, като че ли водят по точки в новите медии. Беронов се е сдобил с почти новинарски сайт (www.beronov.com), който следи всяка негова стъпка и се обновява по няколко пъти на ден.

Още по-интригуващо е виртуалното поведение на Юлиана Николова. Тя поддържа блог (www.juliananikolova.com), където всеки ден разказва за своите преживявания по време на кампанията – все неща, които трудно могат да се видят в официалните медийни прояви. На Николова не може да и се отрече заслугата в прокарването на блога като политическа медия. Засега нейният като че ли си остава първият и единствен блог на политик. Интересно докъде ще стигне тя с блоговите си откровения и дали ще успее да убеди избирателите, че предизборната кампания може да е нещо интересно. Много хора се съмняват в това.

Георги Първанов (www.parvanov.bg) е заложил на традиционно и професионално интернет присъствие. Неговият сайт е добре направен, очевидно готвен от месеци, но е статичен и в него трудно могат да се намерят новини от последния час. Затова пък има няколко карикатури.

По отношение на карикатурите обаче най-забавното явление си остава сайтът www.gotze.net. Той вероятно се поддържа от група ентусиазирани поддръжници на Беронов. А може би и на някой друг, защото на www.gotze.net името Беронов въобще не присъства. Затова пък там могат да се видят всякакви колажи и други, понякога груби, закачки с миналото на президента Първанов.

“Атака” също проявява активност в мрежата, макар лидерът им да си няма отделен кампаниен сайт.

Странното е, че останалите кандидати като че ли са пренебрегнали интернет като привлекателно поле за предизборна битка. Тази липса донякъде се компенсира от сайта www.bgpresident.com. Той представлява отворен форум, в който привържениците на всички кандидати могат да кръстосат шпаги, да изтъкват достойнствата на своите любимци и да нападат безкомпромисно противника.

Споделяне

Още от Избори 2006

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?