Вирус повали атлети в Лондон и разчисти пътя на Ван Нийкерк към исторически дубъл

Българите нямат проблеми, шефът на ИААФ Себастиан Коу идва в България

Вирус повали атлети в Лондон и разчисти пътя на Ван Нийкерк към исторически дубъл

Стомашен вирус нападна около 30 атлетите на световното първенство в Лондон. Те са отседнали в хотел "Тауър" и са от отборите на Ботсвана, Германия, Естония, Украйна и Канада. Пострадали българи от вируса няма.

Норовирусът предизвиква разстройство и повръщане. Предава се от заразена храна, но също и при контакт с хора.

Скандалът на световното първенство избухна тъй като сред засегнатите атлети е и водачът в ранглистата на 200 м и трети на 400 м Исаак Макуала от Ботсвана, на когото Международната атлетическа федерация (ИААФ) наложи 48-часова карантина. Това му попречи да бяга в сериите на 200 м в понеделник, а във вторник вечерта не беше допуснат до стадиона и за финала на 400 м.

Забраната му за участие разчисти пътя на южноафриканеца Уейд ван Нийкерк към спечелването на исторически дубъл на 200 и 400 м, нещо което не се е случвало след успеха на Майкъл Джонсън от световното първенство в Гьотеборг през 1995 г.

В отсъствието на Макуала олимпийският шампион и световен рекордьор Ван Нийкерк без проблеми спечели титлата на 400 м във вторник вечерта с време 43.98 секунди.

След бягането той изрази съчувствие към Макуала и каза, че му се иска да му даде медала си.

"ИААФ може скоро да осъзнае че ужасно са сбъркали с отстраняването на Макуала. Ако колабирате на пистата вие сте добре, но ако повърнете не сте добре – тук има много несъответствия", коментира Майкъл Джонсън пред Би Би Си. Според него решението на ИААФ за 48-часова карантина на Макаула – единственият сериозен съперник за титлата на Ван Нийкерк ще извади от мълчанието теорията на конспирацията.

ИААФ защити решението си

Ръководителят на медицинската служба на ИААФ Пам Венинг защити решението за карантината на Макуала и недопускане на засегнатите спортисти до участие в надпреварата.

"Трябва да се доверя на лекарите си. Моята роля е да осигуря здравето на всички спортисти тук, а това е много инфекциозна и заразна болест", каза Венинг пред Би Би Си. Той уточни, че Макуала е повръщал в продължение на 18 часа.

Всички останали отбори със засегнати спортисти са се придържали към инструкциите на ИААФ, каза още Венинг.

Английското здравно министерство потвърди, че 30 спортисти и помощен персонал са били засегнати от болест в хотел "Тауър" в Лондон, въпреки че хотелът не е източник на избухването на вируса.

Ботсвана оспори решението на ИААФ


Исаак Макуала беше добре и беше готов да бяга на 400 м, но когато се опита да влезе на стадиона служител и охранител му попречиха да го направи, се казва в официално извление на Боствана.


Въпреки че ИААФ твърди, че е дала ясна информация на делегацията в Ботсвана, че Макуала няма да бъде допуснат до стадиона, официални лица от африканската страна твърдят, че не са получили обяснение за карантината на Макуала.

"Няма официална комуникация, никакво официално съобщение от ИААФ изобщо. От медиите разбрахме, че не може да участва и той е разстроен. Не са провеждани никакви медицински тестове, а просто генерализирани предположения поради избухването на болест и той (Макаула – бел. ред.) има само един от тези симптоми", заяви ръководителят на медицинския екип на Ботсвана Саймън О'Брайън пред Би Би Си.

"Той е добре, той е много добър, той е готов да тича и той просто се държи далеч от ИААФ", допълни О'Брайън, който настояваше, че във вторник Макуала вече не е имал признаци на болестта..

Хотелът "не е източникът на болестта", но атлетите се местят

От "Тауър хотел" обявиха, че разследванията на здравните служби и международната федерация по лека атлетика са установили, че "хотелът не е източник на болестта".

"Спазваме стриктно хигиенния протокол, който гарантира, че засегнатите не са в контакт с други гости и всички публични места са напълно дезинфекцирани", заявиха още от хотела.


За да не се стига до нови случаи около 30 германци, които пристигнаха във вторник на световното първенство в Лондон бяха преместени в други хотели.

Световната шампионка на скок височина от Пекин 2015 Мария Ласицке, която в Лондон ще се опита да подобри световния рекорд на Стефка Костадинова, също се мести в друг хотел.

"Случаят е доста сериозен - 30 заболели от 900 атлети. Сега ние се опитваме да преместим Мария в друг хотел. Тя пристига в сряда. Засега при нас всичко е наред и няма заболели руски атлети от инфекцията. Тези спортисти, които живеят в този хотел няма да ги местим, защото техният имунитет сработи и няма опасност, но Мария е свежа, идва сега и трябва да я опазим", заяви шефката на руската делегация Елена Орлова.

Няма заболели български атлети

В българския отбор няма атлети, които да са пипнали стомашния вирус.

"Докторите на италианския отбор, който е в същия хотел, където е вирусът, ме успокоиха, че било нещо от храната. Англичаните казват, че не е от храната, но те няма и да кажат друго. Много високо е качеството на храната, която ни предлагат. Никъде не се срещат такива неща за ядене на състезания. Според мен ако беше толкова свиреп вирус, щеше да порази всички. Без прегръдки и целувки и смело напред. Италианците, както се прегръщат по пет пъти, сега ги поздравявам от другия тротоар", коментира Ивет Лалова разразилата се зараза.

Междувременно шефът на родната федерация Добромир Карамаринов съобщи, че президентът на ИААФ Себастиан Коу ще посети България през следващата година.

Споделяне

Още от Спорт

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?