Вирусът ебола е причинил смъртта на 1900 души

Вирусът ебола е причинил смъртта на 1900 души

Епидемията от ебола е отнела живота на 1900 души от 3500 потвърдени случаи на зараза, съобщи в четвъртък Световната здравна организация (СЗО). Броят на починалите от началото на годината надвишава броя на жертвите на ебола през всички предходни епидемии.

Новите данни показват, че само за една седмица броят на смъртните случаи е нараснал с близо 400.

На пресконференция ръководителят на СЗО д-р Маргарет Чан изрази надежда, че заразата може да бъде спряна след 6 до 9 месеца благодарение на международната реакция. Пред седмица организацията представи пътна карта за борба с болестта.

В борбата с епидемията са необходими най-малко 600 милиона долара. Според експертите има сериозни рискове заболяването да се разпространи отвъд петте африкански страни, в които е регистрирано - Либерия, Гвинея, Сиера Леоне, Нигерия и Сенегал.

В четвъртък Нигерия обяви седми смъртен случай от ебола в Порт Харкорт, който е главен град в богатия на петрол югоизточен район на страната, в който има много международни компании. В Нигерия има досега 18 констатирани случаи на зараза, от които 7 са с фатален край.

В четвъртък и петък близо 200 експерти ще обсъждат под егидата на СЗО всички аспекти на борбата с вируса и на лечението му с експериментални препарати.

Обект на дебатите ще бъдат около 20 медицински препарата, за които се предполага, че могат да противодействат на ебола. Те са разделени в три групи. В първата попадат лекарствата, получени от кръв на пациенти или животни, прекарали ебола. Във втората са противовирусни препарати, подобни на тези, които се използва за ХИВ, а на трето място са експерименталните ваксини.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?