Вирусът Зика стигна до Дания

Вирусът Зика стигна до Дания

Датски турист, завърнал се от Латинска Америка, беше приет в датска болница, защото е заразен с вируса Зика, съобщиха световните агенции.

Това е първи случай на пациент със Зика в Дания. Досега в Европа бяха регистрирани три случая във Великобритания, десет в Холандия, два в Швейцария и четири в Италия. Става дума за туристи, завърнали се от Южна Америка.

Датският пациент е млад мъж, чието състояние не буди безпокойство. Той е приет за лечение в болница в град Орхус.

Вирусът Зика носи името на гора в Уганда. В тази страна той е открит за първи път през 1947 г. Предава се при ухапване от комар от вида Едес египти (Aedes aegypti). Не съществува ваксина, нито лечение за болестта, а само на симптомите ѝ. Най-често те са като при грипа - температура, главоболие, мускулна треска, конюнктивит, понякога и обриви. При бременните вирусът може да се предаде на плода и да предизвика малформации като микроцефалия, а в някои случаи и смърт на плода.

Редица страни в Латинска Америка и Карибския регион взеха мерки срещу разпространението на заболяването. Някои държави препоръчаха на жените да не забременяват за известно време.

Засега вирусът Зика се е разпространил в 21 страни и територии в двете Америки. Първите случаи бяха регистрирани още през май миналата година в Бразилия. Случаи на Зика има и в Африка и Тихоокеанския регион.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?