Вирусолог: Няма да постигнем колективен имунитет през 2021 година

Колкото по-малко са ваксинираните, толкова по-бавно ще преминем напред

Вирусолог: Няма да постигнем колективен имунитет през 2021 година

През 2021 г. колективният имунитет няма да бъде постигнат според Центъра за контрол на заболяванията в Атланта. От една страна е необходимостта от производство на много голям брой дози ваксини, което изисква технологично време. Технологично време изисква и убеждаването на хората, че трябва да се страхуваме от вируса, а не от ваксината. Това коментира ръководителят на отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) доц. Любомира Николаева - Гломб пред Нова телевизия.

Според нея темповете на ваксиниране в страната вървят добре. "Вече имам доста колеги на първа линия, които са имунизирани, и смея да твърдя, че нямат никакви оплаквания, с изключения на стандартното зачервяване на мястото на поставяне", добави Гломб.

Проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести заяви пред БНТ, че изследванията са показали, че две седмици след първата доза има известен имунитет, а по време на втората доза количествата антитела се увеличават двойно, и седмица след втората доза имунитетът е почти на максималните си нива.

"Паралелно, това вече е доказано с клетъчен имунитет, че седмица след втората доза вече е достигнат максимумът и човекът е напълно защитен", обясни тя.

Според проф. Христова не може да се прогнозира кога ще бъда достигнато ниво на колективния имунитет от 70% нито на глобално, нито на национално ниво, но хората вече са достатъчно мъдри и интересът към ваксините нараства.

По думите ѝ заявените ваксини за България от различните производители ще бъдат абсолютно достатъни като количество, дори и броят на желаещите да си ги поставят да нарасне двойно.

"Колкото по-нисък е процентът на хората, които са ваксинирани, толкова по-бавно ще преминем напред. Ако сме ваксинирани и около нас всички са ваксинирани, ще затрудним вируса. Но ако се случи, че сме единица сред много неваксинирани и такива, които не спазват мерките, нещата стават съвсем различни", коментира пред бТВ председателят на Българското дружество по медицинска вирусология проф. Радка Аргирова.

Според нея е нужно да се направи сериозна информационна кампания по въпросите за ваксинацията.

Относно продължителността на имунитета от ваксината, тя прогнозира, че той ще е минимум една година, а в различни научни публикации се твърди, че защитата ще е между 2-3 години.

"Тези всички ваксини бяха приети с екстрена процедура, не са съвсем довършени клиничните изпитания. Те продължават и са в прогрес, така че ще продължаваме да получаваме нови данни постоянно", посочи проф. Аргирова. Тя каза още, че до момента има единични случаи на алергични реакции в световен мащаб, но без тежки последици.

По думите ѝ хората, които са ваксинирани, могат да бъдат преносители на вируса.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус