Visa и MasterCard остават в Русия, ще правят местен оператор

Visa и MasterCard остават в Русия, ще правят местен оператор

Международните разплащателни системи Visa и MasterCard смятат да останат да работят в Русия и до година и половина да създадат местен оператор, съобщи министърът на финансите Антон Силуанов в петък пред журналисти, присъстващи на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

 

След като най-големите в света оператори на дебитни и кредитни карти блокираха операциите по картите на някои руски банки в рамките на наложените от САЩ санкции заради анексирането на Крим от Москва, руският парламент прие закон, изискващ от Visa и MasterCard да внесат в руската Централна банка гаранционен депозит в размер на 25 на сто от среднодневния си оборот на ежемесечна основа. Това предизвика недоволството на операторите.

 

"При всички положение ние оставаме в Русия", каза от Иля Рябий, генерален директор на MasterCard в Русия след среща със Силуанов, провела се в Петербург. Шефът на Visa Андрю Торе допълни, че очакванията са да се намери компромисно решение на проблема. Докато това стане двете компании ще работят със съществуващата руска разплащателна система, каза руският финансов министър, цитиран от Ройтерс.

 

Изискването за гаранционен депозит от двете компании влиза в сила от 1 юли и много притежатели на техните карти са притеснени, че може да е застрашен достъпа до парите им именно в разгара на отпуските, когато зад граница заминават милиони руснаци, коментира "Комерсант".

Споделяне

Още от Бизнес