Вишеградската четворка призова САЩ да помагат срещу "Газпром"

Американският Конгрес във Вашингтон

Полша, Чехия, Словакия и Унгария призоваха американския Конгрес да им помогне да получават американски природен газ, за да намалят зависимостта си от доставките на "Газпром", съобщи "Файненшъл таймс", цитиран от ”Дневник”.

Посланиците във четирите държави от т.нар. Вишеградска четворка са изпратили съвместно писмо до най-влиятелните членове на Сената и Камарата на представителите. В него те  призовават да бъдат премахнати ограниченията за износ на американски газ и да се помогне на страните им с увеличаване доставките на втечнено синьо гориво.

В текста те отбелязват, че кризата в Украйна е възродила опасенията, че Русия използва природните си ресурси като геополитическо оръжие, особено в страни като техните, където между 70 и 100 процента от газа идва от "Газпром".

"Присъствието на американски природен газ ще бъде добре дошло в Централна и Източна Европа и действия на Конгреса за разширяване на втечнен газ за съюзниците на Америка би съвпаднало с изключително важен момент за района", се казва в писмото до Хари Рийд, лидер на мнозинството в Сената, и Джон Бейнър, председател на Камарата на представителите.

"Файненшъл таймс" коментира, че това е по-скоро политически ход с призив за натиск над администрацията на президента Барак Обама, тъй като Конгресът няма пряк контрол над одобренията за износ на втечнен газ. В момента САЩ не осъществяват експорт за Европа и решенията се дават от министерството на енергетиката. 

Очаква се първият американски терминал за износ на втечнен газ ще бъде готов за експлоатация през втората половина на 2015г. Привържениците на увеличаването на износа обаче смятат, че даването на съгласие сега ще изпрати сигнал към президента Владимир Путин, че САЩ няма да оставят съюзниците си да бъдат изнудвани от Русия.

"Енергийната сигурност не е просто всекидневен проблем за милиони граждани на нашия регион, но и едно от най-големите предизвикателства за американските съюзници в Централна и Източна Европа днес", казват посланиците в писмото си.

Междувременно републиканецът Джон Бейнър призовава в статия за ”Уолстрийт джърнъл” Белият дом да вземе инициативата в украинската криза като започне да изнася газ за Европа.

"(Енергийната) зависимост има и дипломатически последици, тъй като тези държави не смеят да се противопоставят на някои от арогантните действия на Путин. Неговата схема стъпва на предположението, че САЩ ще продължат да си седят върху собствените си природни ресурси, вместо да предизвикат Русия на световния енергиен пазар”, се казва в неговата статия.

Според Бейнър американската забрана за износ на природен газ създава ситуация, от която Путин с удоволствие се възползва, за да финансира геополитическите си цели.

”Вашингтон прави колкото може по-малко в тази сфера, докато би трябвало да правим точно обратното. Да не говорим, че цените на газа и петрола остават високи в САЩ и чужбина, а икономическият ръст е бавен и така налагаме санкции на самите себе си, а пазарният дял отива при държави като Русия, Венецуела и Иран”, смята републиканецът. 

Преди ден от Белия дом коментираха, че САШ все още няма изградени терминали за износ на газ за Европа, както и че рискът за Европа да остане без газ е малък, защото хранилищата са пълни.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?