Вишеградската четворка ще обсъжда охраната на българската граница

Вишеградската четворка ще обсъжда охраната на българската граница

Вишеградската група на централноевропейските страни ще има на 15 февруари среща на върха, посветена на миграционната криза, съобщи Ройтерс, цитирайки чешкия премиер Бохуслав Соботка.

Премиерите на Чехия, Полша, Унгария и Словакия ще обсъдат проблема преди срещата на върха на ЕС на 18 и 19 февруари, на която ще бъде направена оценка на миграционната криза.

Страните от Вишеградската група предложиха да бъде създадена "резервна гранична система" по линията България-Македония, която да предпазва шенгенските страни от проникването на нелегални мигранти. Подобна идея лансира по-рано и унгарският премиер Виктор Орбан, който се очаква следващата седмица да посети България. За тази цел той се изказа и в подкрепа на приемането на България в Шенген.

Австрийският канцлер Вернер Файман каза днес, че австрийските власти ще имат готовност да въведат контрол на границата на Австрия с Италия в района на Южен Тирол. Това ще стане, ако потокът от бежанци от така наречения балкански маршрут промени посоката си и тръгне от Словения към Италия, а оттам за Австрия.

По-рано днес австрийското правителство прие пакет от мерки за борба с миграционната криза, сред които и решение за въвеждане на статут на временен бежанец за срок от три години и установяване на пределно число на мигрантите, които Австрия ще приеме тази година – 37.5 хиляди души.

През април в австрийския парламент ще бъдат разгледани поправки в законодателството за миграцията.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?