Високи критерии пред кандидатите да строят столичния завод за боклук

Високи критерии пред кандидатите да строят столичния завод за боклук

Пред следващата седмица ще тръгне изборът на изпълнител на строежа на завода за преработка на отпадъците на София, каза пред съветниците от комисията по финанси на Столичния общински съвет (СОС) заместник-кметът по екология Мария Бояджийска. Процедурите трябва да бъдат одобрени на заседанието на градския парламент в четвъртък.

Подготвени са тръжните процедури за конкурсите за избори на строители на съоръжението инсталацията за механично-биологично третиране на отпадъците на площадката край с. Яна, както и за инсталацията за компостиране на биоразградимите отпадъци край Горни Богров и за строителен надзор на обектите. В тях са разписани критериите към бъдещите изпълнители.

Поне 200 млн. лв. оборот за всяка от предишните три години трябва да имат фирмите, които кандидатстват за строители на механично-биологичното третиране. Те трябва също така да са построили в последните пет поне един завод за преработка на отпадъци с капацитет от 200 хил. т. или две съоръжение с обем от 100 хил. т.

Ще има кандидати за поръчката въпреки високите изисквания, тъй като това е един от големите проекти на столицата, обясни Бояджийска. Общата стойност на инсталациите е 183 млн. евро.

Зам.-кметът добави, че вероятно в процедурата ще участват обединения от фирми, които ще включват проектант, строител и доставчик на инсталациите.
Съгласно разгледаните изисквания заводът трябва да бъде проектиран, изграден и пуснат в експлоатация за две години, но договорът на строителя ще е за три, като последните 12 месеца ще са гаранционен период, в който възникналите проблеми ще се отстраняват за сметка на изпълнителя.
За компостната инсталация претендентите трябва да имат минимум 40 милиона евро оборот в последните три години, а строителният надзорник – 10 млн. евро.

Очаква се в началото на ноември да стартира и обществената поръчка за строител на депото за битови отпадъци край село Яна. Документацията за тази процедура ще бъде внесена в общинския съвет вероятно през октомври. Очаква се изпълнителят да бъде избран през януари 2010 г.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?