Високи температури и пожари в Австралия

Хората в Австралия страдат от голямата лятна горещина от над 40 градуса по Целзий, като пожарникари се борят с пожари в цялата страна и медицински екипи помагат на онези, които имат здравословни проблеми, предаде ДПА в петък.

В съобщение в "Туитър" премиерът Джулия Гилърд прикани съгражданите си да вземат предпазни мерки срещу жегата и да се вслушват в предупрежденията за възможни горски пожари.

В Пърт, на западното крайбрежие на страната, е регистрирана най-топлата седмица от 80 години насам. В град Юкла, на около 1430 км източно от Пърт, е установен местен рекорд за всички времена от 48,2 градуса.

Метеоролозите предричат, че на остров Тасмания, отличаващ се иначе с по-умерен климат, термометрите ще показват 39 градуса, в Мелбърн ще бъде 41 градуса, а в Аделаида - 44 градуса.

В сряда средните максимални температури, измерени на континента държава, възлизаха на 39,2, което е рекорд за последните 40 години. Абсолютният температурен рекорд в Австралия от 50,7 градуса е установен през 1960 г., но според синоптиците не е изключено сега той да бъде подобрен.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?