Високи цени спряха търга за ремонта на жп линията Пловдив-Бургас

Високи цени спряха търга за ремонта на жп линията Пловдив-Бургас

Заради цени, които надвишават предвидения бюджет за ремонта на жп линията Пловдив-Бургас, търгът за изпълнител на рехабилитацията бе отложен в понеделник от Националната компания “Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ).

Това трябваше да е първият голям железопътен проект по оперативната програма “Транспорт“, за която наскоро Европейската комисия отправи предупреждения, че върви с твърде бавни темпове.

Решението е взета по препоръка на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, което преценило, че подадените оферти значително надвишават заделения ресурс за проекта като се вземат предвид и нужните средства за строителен надзор и за изграждане на сигнализацията и телекомуникацията на жп възел Бургас.

Прогнозната стойност на прекратената поръчка е 330 млн. лв. без ДДС, пише в съобщението на НКЖИ. Дължината на отсечката е 291 км. Тя трябваше да бъде модернизирана за 3 години, след което влаковете ще могат да се движат по нея със 130-160 км/ч при средна скорост от 80 км/ч сега. Това ще скъси пътуванията между двата града със 70 минути.

Обществената поръчка бе разделена на лотовете Михайлово - Калояновец (21 км), Стара Загора - Зимница (120 км) и Церковски - Карнобат (28) и Карнобат – Бургас.

В търга участваха осем компании, три са класирани"Лейнър Вайс – ТСВ – ГБС", "Салчеф – Енергоремонт" и френската TSO, но офертите им са били по-високи с 30 процента от предвижданата сума, което се смята за нарушение на условията на търга.

"В резултат на проведената процедура класираните участници по отделните позиции предложиха да изпълнят поръчката за сумата от общо 426 229 111 лв. без ДДС", пише в своето съобщение НКЖИ.

Още преди дни от Европейската комисия изтече неофициална информация, че ще препоръчат на България да спре търга, тъй като в процедурата имало и конфликт на интереси. Официалната версия обаче е високите цени.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?