Високите температури намаляват разпространението на коронавируса, но не го спират

Сн. ЕПА/БГНЕС

Високите температури през лятото влияят на разпространението на новия коронавирус. Този фактор може да ограничи инфекцията, но не и да я елиминира.

Ново проучване на Харвард, MIT и други институции показва, че при температури над 25 градуса разпространението на Covid-19 намалява. То е направено чрез изследване на 3739 места по света и връзката между метеорологичните условия там и развитието на епидемията.

Проучването е цитирано от "Вашингтон пост" и е едно от многото, които изследват дали и как новият коронавирус се повлиява от температурите. Учените предупреждават, че топлото време може да се приема само като вторичен фактор за ограничаване на епидемията. Той не би имал нужния ефект, ако не се спазва основното правило за борба с коронавируса – социалната дистанция.

Учените отбелязват, че коронавирусът вероятно ще се държи като SARS и MERS, т.е. че ще отслабне, когато времето е по-топло, но също така това означава, че броят на инфекциите ще се увеличи през есента.

Проучванията показват още, че няма опасност от предаване на вируса при ползване на басейни, джакузита и други водни атракции, в които водата се обработва с хлор. Това обаче отново важи при спазване на дистанция между хората, които ги ползват. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус