Високият праг за коалиции пада, мажоритарният вот остава

Високият праг за коалиции пада, мажоритарният вот остава

Изборната бариера за коалициите се връща на 4 процента, а на 5 юли ще избираме 31 мажоритарни депутати от 31 района. Това произтича от решението на Конституционния съд (КС) във вторник, за което изтече неофициална информация в парламента.

КС е решил с мнозинство 11:1 гласа да отпадне повишената до 8% бариера за коалициите, информира депутатът от левицата Георги Близнашки, който единствен от левицата се обяви против тази законодателна промяна и я обяви за "политическа репресия".

Освен този текст, опозицията атакува пред КС и въведения "мажоритарен елемент" заради различната тежест, която ще имат гласовете на избирателите в различните 31 райони. Така се нарушава конституционният текст, че правото на глас е еднакво за всички български граждани.

Именно този текст обаче не е отменен от КС, като гласуването по него е било на кантар – шест на шест гласа.

И двете оспорвани поправки бяха прокарани от БСП и ДПС заедно с партията на Яне Янев РЗС, която внесе официално предложението за повишения изборен праг.

За въвеждането на т.нар. мажоритарен елемент се обяви президентът Георги Първанов, който обаче беше против по-високата бариера за коалиции и затова наложи вето на тази законова поправка, но ДПС, БСП, РЗС и "Атака" я прегласуваха.

Близнашки коментира, че КС е предпочел "по-малкото зло", воден от прагматични съображения. Според него съдиите са преценили, че няма време за преразпределение на избирателните райони.

Депутатът от НДСВ Огнян Герджиков е на мнение, че въвеждането на 8-процентата бариера по-малко накърнява конституционните разпоредби, отколкото определянето на 31 мажоритарни района.

"Удовлетворението е 50 на 50%, тъй като куражът не достигна на всички съдии да постановят за неконституционно на т.нар. мажоритарен елемент на изборите, но пък имаха кураж да вземат решение за отпадане на 8% бариера за участие в изборите за НС", коментира Герджиков, според когото "една несправедливост е отстранена, но друга остава".

Мога да поздравя тези 6 конституционни съдии, които са изтълкували изборния закон и това, че той противоречи на конституцията, а останалите трябва да са имали и някакви други съображения, коментира още Герджиков.

И той като колегата си Близнашки смята, че при това положение няма да се наложи нова промена на избирателния закон.

Решението на КС е удар не само за БСП, ДПС и РЗС, но и лично за председателя на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов, под чието ръководство специално сформираната временна комисия прие силно противоречивите промени в изборния закон, които бяха разкритикувани и от редица западни партньори.

Найденов коментира във вторник, че решението на КС за отмяна на 8-процентовия праг е "озадачаващо, дори бих добавил в известна степен изненадващо, защото по същество всяка бариера ограничава плурализма, но това поне досега не е възприемано като противоконституционно". Той допълни, че не се налагат допълнителни решения на парламента и промяната няма да затрудни нормалната организация на изборите, както и провеждането им на насрочената вече дата 5 юли.

Решението на КС показва, че управляващите наистина действат срещу опозицията по недемократичен път, коментира лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов.

Той изрази съжаление, че "не е достигнал един глас, за да се обезсили решението за въвеждане на явно несправедливия мажоритарен вот".

Лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров повтори, че "промените в закона бяха част от плана на БСП и ДПС са служебна победа и нечестна игра".

"Тази нечестна игра, предупредихме в самото начало, че няма да стане. И да беше останала тази 8-процентна бариера, тя не беше проблем за нас. Въпросът обаче беше принципен. Правилата в последния момент не трябва да се променят. Това беше тежък прецедент. Същото се отнася и за мажоритарните кандидати. Съжаляваме, че те не са отпаднали. Редно беше да отпаднат", каза той.

Председателят на ПГ на НДСВ Пламен Моллов каза, че партията му е настоявала да отпаднат и двата текста, но отказа да коментира решението на КС. От ДПС отказаха всякакви официални коментари.

Официално съобщение на КС


Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?