Високопоставен китайски чиновник осъден на смърт за корупция

Високопоставен китайски чиновник осъден на смърт за корупция

Китайският съд осъди на смърт бившият председател на държавното управление за надзор над качеството на хранителните стоки и лекарствата Чжън Сяюй, предаде във вторник Ройтерс.

Чжън Сяюй е признат за виновен за получаване на подкупи и неизпълнение на служебните задължения, съобщава китайската държавна информационна агенция Синхуа.

Неочаквано строгата присъда може да бъде смекчена след обжалване. Смъртна присъда за подобен род престъпление са рядкост в Китай. Тя обаче е отражение на стремежа на китайското ръководство да демонстрира усилия за борба с корупцията и некачествените продукти след поредица скандали.  

62-годишният Чжън Сяюй, който седем години е бил начело на държавното ведомство, е уволнен от поста си през 2005 г. Тази година той е бил изключен и от Китайската комунистическа партия.

През април на бившия висш чиновник беше повдигнато обвинение за вземане на подкупи с обща стойност около 650 хиляди долара. Предполага се, че осъденият е подпомагал издаването на разрешения за използване на лекарства.

Разследването е установило, че една от компаниите е получила лицензи за производство и продажба на 277 вида лекарствени средства, повечето от които са антибиотици. Съобщава се, че това е станало възможно именно благодарение на подкупите.

Пред съда ще бъде изправен и бившият секретар на Чжън Сяюй, който също е обвинен във взимане на подкупи.

В скандала са замесени над 30 души, включително жената и сина на високопоставения чиновник.

Миналата година в резултат на употреба на некачествени антибиотици в Китай са починали най-малко 11 души.Наскоро САЩ в хода на двустранни преговори повдигна въпроса за ниското качество на китайските хранителни продукти, които се внасят на територията ѝ. 

 

Споделяне

Още от Свят