Високопоставен прокурор защити съдиите в скандала с МВР

Високопоставен прокурор защити съдиите в скандала с МВР
"Аз вярвам в българския съд, ако си нямахме вяра, нямаше да има смисъл да работим". Това декларира във вторник градският прокурор на София Николай Кокинов в отговор на въпрос за отношението му към скандала между представители на съда и вътрешния министър Цветан Цветанов. По думите му в прокуратурата се "опитват да запазят спокойствие" на фона на непрекъснатите нападки.

През миналата седмица Цветанов заяви, че в МВР имат класифицирана информация за корупция сред съдиите и, ако тя бъде обявена, "ще падат зъби". Той нападна остро и председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев. Същия ден от Съюза на съдиите в България заявиха, че ще сезират Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) за наличие на политически натиск върху съда.

"Доколкото знам при нас има около 20-30 досъдебни производства срещу магистрати, но няма доказателства за тяхно участие в организирана престъпна група Във всяко едно стадо има мърша, това важи за прокуратурата и за съда. Ако получим някакви доказателства ще започнем да работим по тях", заяви Кокинов.

Преди ден зам.-главният прокурор Валери Първанов съобщи, че във всички прокуратури в страната има започнати общо 60 разследвания срещу съдии, прокурори и следователи.

Кокинов обясни още, че споровете между институциите са прекалени. "Вярно е, че в спора се ражда истината, но не е хубаво да се прекалява със споровете. Цялата негативна енергия трябва да бъде използвана срещу общия враг, който е престъпността", добави прокурорът.

В същото време той съобщи, че в Софийската градска прокуратура не е пристигнало делото за смъртта на Ахмед Емин, нито доклада на ДАНС, който установява пропуски в разследването. Преди половин година случаят бе приключен от Софийската районна прокуратура с мнение, че не са налице доказателства за склоняване към самоубийство.

Проверката на ДАНС обаче показа, че наблюдаващият прокурор не е взел предвид някои материали по случая, които са били открити в кабинета на Емин. Това ще наложи Софийската градска прокуратура да направи служебна проверка на делото.

Кокинов обясни още, че по другото знаково дело – "Октопод" - продължават да се явяват свидетели, които по собствена инициатива искат дадат показания. Градският прокурор заяви, че няма информация да е оказван натиск върху свидетели, които вече са дали показания. Подобни притеснения имаше, след като повечето от задържаните при акцията бяха освободени под гаранция от Апелативния съд.

Според Кокинов делото "Октопод" ще бъде внесено в съда след 3-4 месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от България