Високопоставена американска делегация е посетила АЕЦ "Козлодуй"

Високопоставена американска делегация е посетила АЕЦ "Козлодуй"

Високопоставена американска делегация е посетила АЕЦ "Козлодуй" в четвъртък на фона на очакванията за подписване на акционерно споразумение между БЕХ и "Уестингхаус" (Westinghouse) за изграждане на нова ядрена мощност в атомната централа.

 

Заместник-председателят на Комисията за ядрено регулиране на САЩ Кристин Свиники, посланикът на САЩ у нас Марси Рийс, директорът на регионалния офис за Европа в Департамента по енергетика Джон Шиърър, Ерик Стал - експерт по международни отношения в Комисията за ядрено регулиране, както и представители на американското посолство са били гости на АЕЦ "Козлодуй", според официалното съобщение от централата.

 

Те са били придружавани от Борислав Станимиров – зам.-председател на българската Агенция за ядрено регулиране (АЯР), и от Александър Рогачев - директор
"Международно сътрудничество" в АЯР.


"Вече 40 години АЕЦ "Козлодуй" с безаварийната си и надеждна работа осигурява евтина електроенергия", е посочил в приветствието си към гостите изпълнителният директор Иван Генов, цитиран от пресцентъра.

"Сега водим преговори за изграждане на нова мощност, за да гарантираме след 40 успешни години още 80 години бъдеще за българската атомна централа", е казал Генов.

Марси Рийс е отбелязала ползите от обмяната на идеи и добри практики между Съединените щати и България в областта на ядрената индустрия и безопасността. Тя е изразила надежда за
успешен завършек на преговорите с "Уестингхаус". В изказването си Кристин Свиники е дал висока оценка за всички мерки, предприети в АЕЦ "Козлодуй" след Фукушима, посочват от
пресцентъра на централата.


Иван Андреев - директор "Развитие и модернизации", е представил пред гостите актуалното състояние и плановете за бъдещо развитие на българската атомна централа.

Визитата на делегацията е завършила с обход на командната и на машинната зала на Пети енергоблок и с посещение в Пълномащабния симулатор за блокове с реактори "ВВЕР-1000".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?