Високоскоростен интернет свързва България, Румъния и Сърбия

Във Видин бе обсъден проектът за общ интернет между България, Румъния и Сърбия

"Тройката от Крайова", включваща България, Румъния и Сърбия, обяви началото на партньорство за свързване на националните телекомуникационни мрежи в граничните райони с високоскоростен интернет. Официалната среща за създаване на управителен и технически съвет за подготовка на тристранния проект се проведе във Видин във вторник.

"Преди две години, като част от първия мандат на екипа на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, представих за първи път идеята за свързване на оптичните телекомуникационни мрежи на България, Румъния и Сърбия", каза заместник-министърът на транспорта Валери Борисов. По думите му днес вече не става дума само за идея, но и за подготовка на съвместен проект, който ще бъде представен на Европейската комисия, от която се очаква да финансира начинанието.

Днешната среща във Видин е продължение на диалога между премиерите на трите държави – известен вече като "Тройката от Крайова", който се проведе в края на април. Тогава българският премиер Бойко Борисов предложи създаване на инфраструктурен регионален пръстен.

Основната цел на предложението за свързване на мрежите е да се даде възможност публичните организации и институции в трите държави да използват високоскоростни защитени телекомуникационни канали за обмен на информация.

Инвестирането в бърз интернет в граничните райони ще даде възможност на изследователските, образователните и публичните организации в трите държави да развиват общи проекти.

Една от основните ползи от свързването на мрежите е и осигуряването на резервни трасета в случай на проблеми с комуникациите в някоя от страните. Общият проект ще стимулира развитието на трансгранични проекти за е-управление, образование, здравеопазване и електронни услуги, посочи Валери Борисов.

В сегашните разговори участваха делегации, водени от заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов, държавния секретар в Министерството на информационното общество на Румъния Виорел Йоница и помощник-министъра с ресор електронни комуникации и пощенски услуги към Министерството на търговията, туризма и телекомуникациите на  Сърбия Ирини Релин. Домакин на събитието бе управителят на област Видин Момчил Станков.
   
Те посетиха участък от строящата се в района мрежа за високоскоростен интернет. Изграждането е по проект, финансиран от оперативна програма "Регионално развитие" с близо 40 млн. лв. Той обхваща 29 общински центрове, както и 24 села. Общата дължина на трасетата е около 870 км. В района на Видин се изгражда оптична кабелна инфраструктура до общините Макреш, Кула и Чупрене с дължина 106 км. Към мрежата с отворен достъп ще бъдат свързани училищата, читалищата, болниците и общинските администрации в Димово и Белоградчик.

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?