Високоскоростен интернет в Западните Балкани заедно с пътни и жп магистрали

Високоскоростен интернет в Западните Балкани заедно с пътни и жп магистрали

България ще предложи Балкански коридор за високоскоростен интернет от пето поколение 5G, който може да бъде паралелен на изгражданите в момента пътни връзки между държавите от региона. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на среща с ръководителя на Генерална дирекция "Съобщителни мрежи, съдържание и технологии" в ЕК Роберто Виола в София. В разговора участваха представители на заместник-председателя на ЕК Андрус Ансип и на комисаря по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел, съобщи пресцентърът на транспортното министерство.

"Проектите за изграждането на коридори 8 и 10 предвиждат полагане на оптична инфраструктура за свръх бърз интернет, което е още една съществена предпоставка за осъществяването на този дигитален коридор", каза Московски.

По думите му политическата амбиция е държавите от Западните Балкани да се интегрират в общото европейско семейство, което със сигурност включва и 5G мрежата.

Московски призова Европа да стане проактивна към бъдещето на държавите от Западните Балкани и подчерта, че България като председател на Съвета на Европейския съюз, ще положи максимални усилия това да се случи.

От своя страна Роберто Виола потвърди, че Европейската комисия ще помага активно в този процес и подчерта, че цифровизацията и свързаността ще са едни от най-важните теми, които ще се дискутират на срещата на върха в София за Западните Балкани на 16-17 май.

Българското председателството може да има привилегията да затвори успешно една от най-важните теми – Кодексът за електронните съобщения, заяви Роберто Виола. По думите му, това ще бъде голямо постижение във връзка с разгръщането на високоскоростен интернет от пето поколение, паралелно с усъвършенствания транспорт. Кодексът за електронните съобщения ще заложи добри условия за инвестиции в цифрови мрежи и справедливи условия за участниците на пазара.

Ивайло Московски и Роберто Виола изразиха увереност, че по време на българското председателство, ще бъде постигнат значителен напредък и по новите европейски регулации за защита на личните данни на гражданите.

През следващата седмица между Министерството на транспорта и Европейската комисия ще бъде подписан меморандум за провеждането на най-голямото събитие в областта на технологиите в Европа през тази година – Цифровата асамблея. То ще се състои на 25 и 26 юни в София. Над 1200 представители на Европейската комисия, правителствата, бизнеса и неправителствени организация се очаква да вземат участие във форума.

Споделяне

Още от Бизнес