Високотехнологичните болници ще се оборудват с европари

Високотехнологичните болници ще се оборудват с европари

Средствата по Оперативна програма “Регионално развитие“, предназначени за модернизирането на държавни лечебни заведения, ще бъдат използвани за ремонт и оборудване на бъдещите високотехнологични болници, стана ясно в петък. Преди дни бе съобщено, че програмата се отваря отново след първия провален опит, при който са били представени проекти на парче, без цялостна стратегия за болничната мрежа.

Предвидените средства са общо 148 млн. лева. Заведенията, които ще се финансират са разделени в три групи. Най-много средства - 79.9 млн. лева са предназначени именно за двайсетте болници, които трябва да се превърнат във високотехнологични според Концепцията за преструктуриране на болничната помощ. Концепцията на здравното министерство предвижда да има три типа болници – общински, областни и високотехнологични.

Двадесетина са болниците, които здравното министерство възнамерява да превърне във високотехнологични. Те са разпределени в шест еврорегиона.

В Югозападния район има най-много болници, които ще са високотехнологични – седем. Това са болниците Александровска, ”Света Екатерина”, ”Свети Иван Рилски”, както и Специализираната болница за активно лечение по белодробни болести ”Света София”, ”Майчин дом”, Специализираната болница за активно лечение по детски болести и Военно-медицинска академия.

За Южния централен район високотехнологичните болници ще са университетската ”Свети Георги” в Пловдив и болниците в Смолян и Кърджали.

В Югоизточния район болниците са четири – многопрофилната в Бургас, старозагорската ”Проф. Ст. Киркович”, университетската болница в Стара Загора и сливенската Д-р Ив. Селимински.

В Североизточния район това е университетската ”Света Марина” във Варна. В Северозападния район – многопрофилната ”Христо Ботев” във Враца и университетската ”Д-р Г. Странски” в Плевен.

В Северния централен район високотехнологични ще бъдат многопрофилната болница в Русе и великотърновската многопрофилна болница ”Д-р Ст. Черкезов”.

Целта на супер болниците е да се оборудват със специализирана модерна апаратура и да се постигне унифицирано качество в тях, така че хората от всички райони в страната да имат равен достъп до такива услуги.

До април здравното министерство трябва да даде на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) списък с болниците – потенциални бенефициенти, рамкова програма за развитие на болничната помощ и три напълно готови проектни предложения.

До септември здравното министерство трябва да представи всички проекти, кандидатстващи за финансиране. Оценителна комисия ще разгледа проектите и ако отговарят на условията те ще бъдат финансирани.

Максималният размер на един проект е 10 млн. лева. Проектът трябва да включва ремонтни дейности или мерки за подобряване на енергийната ефективност и купуване на апаратура. Зам.-министърът на здравеопазването Тодорка Костадинова обясни, че министерството вече координира с болниците, които ще кандидатстват, отделните проекти. Тя посочи, че девет болници имат почти готови проекти.

Освен за високо технологичните болници пари са предвидени и за модернизиране на лъчетерапията. Проектите на три лечебни заведения ще бъдат финансирани с 58 млн. лева като стойността на един проект може да е между 5 и 30 млн. лева.

10 млн. лева пък са предвидени за домовете за медико-социални грижи за деца до 3 години.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова съобщи, че по оперативната програма са предвидени и 140 млн. лева за общинските болници като предстои да бъде открита процедурата за кандидатстване.

При успешно реализиране на оперативната програма, България ще може да кандидатства от 2014 година за европейско финансиране в областта на здравеопазването в размер на 3 млрд. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от България