Висш американски генерал е в България за съвместните бази

Висш американски генерал е в България за съвместните бази

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов се с началника на щаба на Сухопътните войски на САЩ генерал Джеймс Макконвил на учебния полигон "Ново село", съобщиха от Министерството на отбраната.

Адмирал Ефтимов и генерал Макконвил са обсъдили въпроси, свързани с подготовката на българските и американските военнослужещи, както и с отражението на кризата от COVID-19 върху нейния интензитет. 

Акцент в разговорите са били използването на съвместните съоръжения и тяхното развитие и модернизация в бъдеще, както и перспективите за сътрудничество между сухопътните войски на двете страни.

САЩ и България ползват съвместно на българска територия три бази - полигона в Ново село и военновъздушните бази "Граф Игнатиево" и "Безмер".

САЩ обявиха, че се стремят към засилване на военното присъствие на източния фланг на НАТО, след като изтеглиха близо 12 000 военни от Германия.

Румъния вече обяви, че е готова да приеме допълнително американски военни. Българските власти все още не са коментирали своята визия по въпроса.

В срещата са участвали също посланикът на САЩ в България Херо Мустафа, посланикът по външнополитически въпроси и съветник на генерал Макконвил Лаура Доу, командващият на Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-лейтенант Кристофър Каволи, командирът на 21-во командване по поддръжката генерал-майор Мохан. 

От българска страна е участвал командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

Споделяне

Още от Свят