Висш германски представител призова страните от ЕС да подкрепят Туск за втори мандат

Висш германски представител призова страните от ЕС да подкрепят Туск за втори мандат

Високопоставен представител на германското правителство призова днес страните от ЕС да подкрепят поляка Доналд Туск за втори мандат начело на Европейския съвет, предаде Асошиейтед прес.

Вдругиден лидерите на държавите от съюза трябва да изберат председателя на Съвета за следващите две и половина години. Титулярът на този пост ръководи заседанията на срещите на върха на ЕС и отстоява политиката на съюза. Бившият премиер на Полша има право само на още един мандат.

Вчера полското правителство на консервативната партия "Право и справедливост" (ПиС) издигна кандидатурата за председател на Европейския съвет на друг поляк, евродепутата Яцек Сариуш-Волски, припомня АП. Агенцията отбелязва, че лидерът на ПиС Ярослав Качински е в остър конфликт с либерала Доналд Туск.

Днес заместник-министърът на външните работи на Германия Михаел Рот заяви, че Туск се ползва със всеобщо уважение сред страните членки на ЕС.

"Това е ясен сигнал, който онези, които понастоящем все още имат проблем с преизбирането на Доналд Туск за председател на Съвета, трябва да разберат", подчерта Рот. Той отбеляза, че резерви към Туск имат само Полша и Унгария.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа