Висш кадър в ЕК: Кристалина Георгиева би била силен шеф на ООН

Русия обаче се обяви категорично против исканата от Германия замяна на Ирина Бокова

Кристалина Георгиева

Многозначително изявление на началника на кабинета на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер – Мартин Зелмайер, допълнително подхрани очакванията, че еврокомисарят Кристалина Георгиева ще замени Ирина Бокова като кадидат на България за поста генерален секретар на ООН, предаде БНР.

Неофициално правителствени източници в събота обявиха пред Mediapool, че това ще стане на извънредно заседание на кабинета във вторник. Още не е ясно обаче как е решен въпросът с невъзможността две българки едновременно да заемат ръководни постове в системата на ООН и дали Бокова ще се откаже от поста си начело на ЮНЕСКО в полза на Георгиева.

На 9 септември Бокова остана пета при четвъртото предварително гласуване в Съвета за сигурност, като спечели подкрепата на 7 от 15-те страни членки при необходими мининум 9 гласа "за", включително петте на САЩ, Великобритания, Русия, Китай и Франция.

Бокова все пак е на най-предна позиция от петте жени в надпреварата. Първи, както и при трите предходни гласувания, излезе бившият португалски премиер Антонио Гутериш с одобрението на 12 членки на Съвета.

"Би било голяма загуба за Европейската комисия, но Кристалина би била силен генерален секретар на ООН и би направила много европейци горди", гласи гласи коментарът на Мартин Зелмайер. В профила си в мрежата "Туитър" той заявява, че номинация на Георгиева би била силен сигнал за равенството между половете.

От София все още няма официално потвърждение на информацията, че на предстоящо във вторник заседание на правителството ще бъде прието решение за смяна на българския кандидат за ООН.

Другият вариант е Бокова сама да се откаже от надпреварата в полза на Георгиева, но засега няма подобни сигнали от средите на генералния директор на ЮНЕСКО.

Русия: Лъжа е, че ще подкрепим смяната

От руското външно министерство в неделя обаче категорично дадоха знак, че няма да подкрепят евентуалната смяна на българския кандидат.

"Опитите да се повлияе на страните при издигането на техен кандидат за поста генерален секретар на ООН са неприемливи. Информациите в българската преса, че Русия може да подкрепи подобни действия са лъжа", заяви говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС.

С това тя опроверга съобщения в медиите, че канцлерът Ангела Меркел е уговорила руския президент Владимир Путин да подкрепи като кандидат от Българя Кристалина Георгиева вместо официалния кандидат Ирина Бокова.

Същата позиция обяви и прессекретарят на президента Владимир Путин - Дмитрий Песков. "Съобщенията в някои български медии, че Русия се била съгласила да подкрепи друг кандидат от България за поста генерален секретар на ООН, вместо официално издигнатата директорка на ЮНЕСКО Ирина Бокова, не съответстват на действителността", заяви той пред ТАСС, цитирана от БТА.

"Неотдавна по време на срещата на Г-20 в Ханчжоу германският канцлер се опита да говори с руските лидери относно възможната руска подкрепа за друг страничен кандидат от България, а не за издигнатия официално", каза Захарова.

"Но на госпожа Меркел беше казано ясно и категорично, че издигането на кандидат за поста генерален секретар на ООН от дадена държава е изключително и само суверенно решение на тази страна, а всякакви опити пряко или косвено да се повлияе на подобно решение са неприемливи", добави тя.

"Ние видяхме тези публикации в българската преса относно това, че Русия уж е въвлечена в подобни игри за смяната на кандидатите, а българското правителство планира да промени своето решение и да преназначи кандидат под натиска на някакви външни играчи. Това не може да бъде определено по други начин, освен като опит нашата страна да бъде въвлечена в някакви задкулисни игри", подчерта говорителят на руското външно министерство.

Румяна Бъчварова: Засега няма такава точка в дневния ред

Според вицепремиера Румяна Бъчварова засега в дневния ред не се предвижда обсъждане на нова българска кандидатура.

„Това е решение на премиера и той ще прецени каква е ситуацията. Необходими са все пак консултации с други държави, за да се вземе решение”, предаде националното радио.

Пред БНР сътрудничката на Ирина Бокова - Снежана Маноилова, посочи, че не е упълномощена да коментира.

Пето предварително гласуване в Съвета за сигурност предстои на 26 септември. През октомври органът ще отправи препоръка към Общото събрание на ООН за избор на нов генерален секретар.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?