Висш китайски ръководител е осъден на доживотен затвор за корупция

Бившият шеф на Китайската национална ядрена корпорация Кан Жисин е осъден на доживотен затвор за вземане на подкупи. Решението бе обявено днес от първоинстанционен съд в Пекин, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. 

Жисин е ръководил атомната корпорация от 2004 до 2009 г. Той  е получил през този период близо 6.6 милиона юана (около един милион долара) като подкупи, за да лобира за интересите на различни лица.

По-рано Кан Жисин бе свален от всички заемани постове, изваден от състава на ЦК на Китайската компартия и изключен от редиците ѝ. Китайската национална ядрена корпорация е най-голямото държавно обединение в страната. Тя отговаря за инвестициите в ядрените проекти, за изграждането и дейността на атомните централи, производството на гориво за тях и разработката на ядрени технологии. Корпорацията включва над 100 компании и научно-изследователски институти, работещи в този отрасъл, посочва ИТАР-ТАСС.

Кан Жисин е вторият висш ръководител на китайска държавна енергийна компания, уличен в корупция тази година, отбелязва Ройтерс.

През август Цзян Синшън, бившият президент на китайската национална корпорация за внос и износ на техническо оборудване, която строи електроцентрали, бе осъден на 20 години затвор. Според съда той е издавал държавни тайни, свързани с търгове за покупка на ядрени реактори чуждестранно производство, посочва агенцията, като се позовава на осведомени източници.  
Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?