Висш магистрат обвинен за подкуп от 300 000 лева

Висш магистрат обвинен за подкуп от 300 000 лева

Председателят на Софийски градски съд (СГС) Светлин Михайлов беше обвинен, че е получил 300 000 лева подкуп, за да уреди избирането на главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи. Официален сигнал до Висшия съдебен съвет, инспектората на съдебната власт, главния прокурор и ДАНС беше подаден в сряда от члена на Висшия мюсюлмански съвет (ВМС) Ашим Хаджи Aсан.

Той публично обвини Михайлов, че сделката била СГС да насрочи провеждане на Национална конференция на мюсюлманите на 19 април. Ашим Aасан обвини и председателя на фирменото отделение на СГС Румяна Паликарова за подкуп от 200 000 лева. Според него тя прибрала тези пари, за да подмени във фирменото дело на ВМС оригиналния Устав на мюсюлманската организация с фалшив. Посредник при даването на подкупа е бил Румен Солаков, но Асан не уточни за кого говори.

Редица медийни публикации досега свързват Светлин Михайлов в близко приятелство с адвокат Румен Солаков. "Тези твърдения са пълни глупости. Изобщо не знам за какво става дума", коментира пред Mediapool адв. Солаков.

Още един устав

Новият устав, сложен в папката, е давал възможност на съда служебно да насрочва Национална конференция на мюсюлманите след предоставяне на подписка с имената на 1000 души, а не след изрично решение на Висшия мюсюлмански съвет. По думите на Ашим Хаджи Асан новият устав не е подпечатан и заведен в регистрите на Дирекцията по вероизповеданията на Министерски съвет, както е бил извадения от папката.

Преди три дни бившият главен мюфтия Недим Генджев се закани да изнесе данни за корупция в Софийски градски съд. Датата на новата Национална конференция, насрочена от СГС, странно съвпада с датите, последвали решение на Върховния касационен съд по казуса с мюфтийството.

На 8 февруари 2008 г. ВКС се произнесе, че решенията на проведената през 2005 г. национална конференция на мюсюлманите са нищожни, а избраният тогава Мустафа Алиш Хаджи е нелегитимен мюфтия. В следствие на това решение ръководството е заличено от регистрите на вероизповеданията на 14 април 2008 г. На 6 март 2008 г. СГС взима решение за свикване на новата конференция. Пет дни след заличаването на ръководството от регистрите – на 19 април се провежда новата Национална конференция, свикана служебно, и то е преизбрано отново.

На този етап няма официален коментар от Софийски градски съд по отправените обвинения. "Светлин Михайлов извършва неща, които и в Далечния Изток не извършват", коментира със силен турски акцент Ашим Хаджи Асан.

ДПС = държавата

"Самата държава в момента е ДПС. ДПС манипулира избора на нов главен мюфтия. Тази партия иска да превърне нашето вероизповедание в подвасално. Знаете, в България законът е ДПС. Тези хора се държат, за да вкарват от Турция и далечния арабски свят, терористи", заяви Асан. Той съобщи, че на определен семинар, без да уточни кой, Ахмед Доган е заявил, че законите на страната не важат за него.

"Той милее само за Турция. Ние искаме сами да си избираме съдбата. Доган не е гаранция на етнически мир", заяви още членът на Висшия мюсюлмански съвет.

Ашим Хаджи Асан заяви, че ако до две седмици българските институции не реагират на подадения сигнал, въпросът ще бъде поставен пред Брюксел. Автобус с 12 мюфтии и 55 имами щели да отидат пред офисите на Европейския парламент в белгийската столица и да проведат гладна стачка там. "Ако трябва, нека да наложат предпазна клауза за съдебната система", добави още той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?