Висш полицай, разкрил нарушенията по "Червей" и при акцията в Лясковец – с наказание

Пламен Узунов. Сн.: БГНЕС

Бившият ръководител на Инспектората в МВР Николай Гешев, който стана първият освободен от МВР след встъпването в длъжност на служебния министър Пламен Узунов, е станал и обект на дисциплинарно разследване, съобщи в петък "Капитал".

Причина за производството, образувано срещу него е, че е водил проверките, разкрили нарушенията на висши служители на ведомството по скандалната разработка "Червей" и при акцията в Лясковец, при която бе убит спецполицай, твърди изданието.

В заповедта за проверката срещу него са посочени две много интересни причини за отстраняването на Гешев от поста му. На първо място е твърдението, че той е оказвал натиск върху проверяващите инцидента в Лясковец да вменят извършени нарушения на тогавашния главен секретар на МВР Светозар Лазаров. По отношение на разработката "Червеи" било констатирано същото.

Самият Гешев отказа да коментира темата заради водещото се в момента дисциплинарно производство срещу него. Именно ръководената от него структура извърши проверката в пловдивската полиция, след която Узунов бе принуден да напусне, припомня "Капитал".

Констатираните от МВР нарушения на Гешев по проверката му на разработката "Червей" са необясними предвид факта, че по този случай има влязло в сила решение на съда, с което бившият шеф на "Вътрешна сигурност" в министерството Тодор Костадинов бе осъден на глоба от 3000 лева за извършване на незаконно проникване в компютърната система на МВР с чужд профил и парола.

Две съдебни инстанции пък осъдиха условно бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева за за издадените от нея незаконни разрешения за следене и подслушване по разработката "Червей".

Проверката срещу Гешев е направена от член на политическия кабинет на служебния министър Пламен Узунов – бившият шеф на Инспектората по времето на Цветлин Йовчев Емил Стойнев, сега съветник на министъра, допълва "Капитал".

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?