Висш представител на ХСС в Германия подаде оставка заради натиск върху медии

Говорителят на съуправляващия в Германия Християнсоциален съюз (ХСС) Михаел Щреп подаде в четвъртък оставка след обвинения, че се е опитвал да окаже натиск върху обществената телевизия ZDF.

Лидерът на ХСС Хорст Зеехофер заяви, че оставката е била неизбежна, макар и трудна крачка.  Обвиненията обаче са такива, че не позволяват на Щреп да продължи да изпълнява задълженията си на връзка с медиите, добави Зеехофер.

Миналия уикенд баварските социалдемократи на конгрес издигнаха кандидатурата на кмета на Мюнхен Крисиан Уде за премиер на провинция Бавария на изборите, които се ще състоят през есента на 2013 г. 

Както съобщиха германски медии в сряда, Щреп се обадил в редакцията на главната вечерна информационна емисия на ZDF и поискал обявената предварително новина да не бъде излъчена.

Щреп отрече да е оказвал натиск върху редакцията и се извинил писмено. Главният редактор на ZDF Петер Фрай обаче е заявил, че обаждането е било "недвусмислено”. Според него журналистите са постъпили правилно, като не са реагирали на интервенццията. "Пускаме това, което смятаме за правилно независимо кой ни се обажда”, заяви Фрай.

Германският Съюз на журналистите окачестви събитието като скандал. По настояване на опозиционната ГСДП с поведението на бившия вече говорител в четвъртък се зае регионалният парламент.

Скандалът се случва в деликатен момент за ХСС, който се стяга за изборите на национално равнище и в Бавария, насрочени за септември 2013 г.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?