Висш преговарящ на сирийската опозиция подаде оставка

Рияд Хиджаб

Координаторът на Висшия преговорен комитет на сирийската опозиция Рияд Хиджаб подаде оставка, седмица преди нов кръг от мирните преговори в Женева под егидата на ООН, съобщиха световните агенции.

"Виждам се принуден да обявя оставка от Висшия преговорен комитет и му желая по-нататъшни успехи, а на обичната ми страна Сирия - мир, сигурност и стабилност", заяви Хиджаб в комюнике, разпространено в Туитър. Той не посочи причините за решението си, но в изявлението си спомена за опити на чужди сили да разделят Сирия на зони на влияние "чрез странични сделки, постигани без консултации със сирийския народ".

Висш представител на сирийската опозиция заяви, че с решението си Хиджаб изпреварва конференцията на опозицията, насрочена за сряда в Рияд, предаде Франс прес. На тази конференция трябва да бъде избран нов Висш преговорен комитет и негов координатор и да бъде съставена делегация за преговорите в Женева, насрочени за 28 ноември.

 

Оттеглянето на Рияд Хиджаб и други радикални опозиционери в Сирия от ръководните постове ще обедини противниците на сирийското правителство на конструктивни начала. Това заяви във вторник руският външен министър Сергей Лавров в коментар за оставката на Хиджаб.

"Надявам се, че оттеглянето на радикалните опозиционери от първите роли ще осигури възможност шарената опозиция, и вътрешната и външната, да бъде обединена на базата на разумни, реалистични, конструктивни позиции", каза той.

"Ще подкрепяме усилията, предприемани в тази насока от Саудитска Арабия", добави руският външен министър.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?