Висш румънски прокурор умъртвен с петгодишно умишлено тровене

Висш румънски прокурор умъртвен с петгодишно умишлено тровене
Букурещ официално потвърди, че смъртта на един от най-известните в страната висши прокурори – Луминта Сега – е настъпила вследствие на системно тровене с алуминиеви компоненти, съобщиха в сряда румънските медии.

42-годишната Сега почина в болница на 31 юли 2006 г. след заболяване, чиито симптоми са напомняли на тежко неврологично увреждане, но още тогава са възникнали съмнения за естествения характер на смъртта на прокурора.  

Заключението е било направено от медицински екипи от Австрия и Италия.

Луминта Сега е разследвала най-шумните криминални случаи в Румъния, като застрахователни измами, банкови фалити, създаването и срутването на финансови пирамиди.

Тя е и наблюдаващ прокурор по дела срещу най-известните ръководители на политическата полиция “Секуритате”, както и личен участник в започнатите и все още недовършени проверки, свързани с бившия президент на страната Йон Илиеску. Получавала е множество заплахи.

Медиците смятат, че прокурорът е приемала отровата с всекидневната си чаша кафе в продължение на 5 години, когато е работила в Националната служба за борба с корупцията.

Споделяне

Още от Балкани