Висш военен напусна режима на Башар Асад

САЩ: "Русия и Китай да си платят за това, че пречат на напредъка"

Генералът от елитните Сирийски републикански гвардейци Мунаф Тлас е избягал в Турция, съобщиха световните агенции. Информацията бе потвърдена по-късно от френския външен министър Лоран Фабиюс, който съобщи, че Тлас ще стигне по-късно до Париж, където в петък се провежда поредната среща на "Приятелите на сирийския народ".

Според сайта Syriasteps Тлас е избягал, след като разбрал, че сирийското разузнаване има пълна информация за външните му контакти.

Тлас е от общността на мюсюлманите сунити, които са мнозинство в Сирия. Той е бивш близък приятел на Асад и е командвал бригада на Републиканските гвардейци - една от
най-добре въоръжените части в сирийската армия, която е доминирана от членове на алауитската секта на Асад. Алауитите произлизат от шиитите. Те контролират властовите структури в 21-милионната Сирия.

Бащата на Мунаф Тлас - Мустафа Тлас е бил министър на отбраната от началото на 70-те години до 2004 г. и е бил довереник на бащата на Башар Асад - предишния сирийски президент Хафез Асад.

Според близък до сирийските власти източник Тлас бил отстранен от длъжност преди година, той като не бил достатъчно надежден.

Външният министър на Труция Ахмет Давутоглу съобщи, че това е поредният висш военен, който напуска режима.

"Всеки ден генерали, полковници, офицери бягат. Мисля, че имаме около 20 генерала и вероятно 100 високопоставени офицери", каза Давутоглу.

На този фон насилието в Сирия продължава, като жертвите вече надминаха 15 000. Международната общност обаче не може да се намеси заради съпротивата на Русия и Китай, които твърдят, че няма да позволят външна намеса.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън призова в петък световните сили да покажат на Русия и Китай, че трябва да платят определена цена за това, че възпрепятстват напредъка към демократичен преход в Сирия.

"Откровено казано, не е достатъчно просто да дойдеш на срещата на "Приятели на Сирия". Русия и Китай си въобразяват, че подкрепата им за режима на Башар Асад няма да им струва нищо. Единственият начин това да се промени, е всички присъстващи тук пряко и незабавно да покажат ясно на Русия и Китай, че ще си платят за това, че пречат на напредъка, което вече е недопустимо", заяви Клинтън, цитирана от БТА.

Тя настоя за резолюция на ООН за прехода в Сирия, придружена със заплаха за санкции, посочва Франс прес.

Абсолютно необходимо е да сезираме отново Съвета за сигурност и да изискаме прилагане на плана от Женева, под който Русия и Китай също сложиха подписа си. Те приемат политически преход. Трябва да поискаме резолюция, която определя обстоятелствата в случай на неспазване на плана, включително Глава 7 от устава на ООН, допускаща прибягване до санкции, заяви Клинтън, подчертавайки, че нещата напредват неумолимо към падане на режима на Асад.

Страните, които не налагат санкции на управлението на сирийския президент Башар Асад на практика позволяват убийствата да продължават, заяви на срещата в Париж британският външен министър Уилям Хейг. Невъзможно е да се стои безучастно при тези обстоятелства, добави той.

Споделяне

Още от Свят