Висшата избирателна комисия в Турция отхвърли исканията за анулиране на референдума

Заместник председателят на Висшата избирателна комисия Чаир Бюлент обявява решението на комисията

Висшата избирателна комисия в Турция отхвърли внесените от опозицията искания за анулиране на референдума за конституционни промени, разширяващи пълномощията на президента Реджеп Тайип Ердоган, заради измами.

 

Десет членове на ВИК са гласували срещу анулиране на вота, а един - в подкрепа на искането, съобщи турският телевизионен канал НТВ.

 

Двете основни опозиционни партии - Народнорепубликанската партия и Демократичната партия на народите, поискаха анулиране на референдума. Опозицията критикува най-вече решение на ВИК, взето в последния момент, да приеме за валидни бюлетини без официален печат върху тях.

 

В отговор опозицията обяви, че ще сезира Конституционния съд и Европейския съд за правата на човека.

 

„Използвани бяха всякакви трикове и измами, за да обърнат вотът от „Не“ към „Да“, но не бива да се забравя, че истината не може да бъде скрита по този начин. Милиони хора няма да допуснат това. И ние няма да го допуснем. Не признаваме и няма да признаем този резултат“, каза Селън Сайек, говорителка на Народнорепубликанската партия.

 

Официалните резултатите от референдума ще бъдат обявени в края на другата седмица, докогато трябва да бъдат разгледани всички петиции на граждани и организации.

 

Същевременно Истанбулската адвокатска колегия обяви, че е подала наказателна жалба срещу председателя на Висши избирателен съвет Сади Гювен за „престъпно поведение“ и „подмяна на резултата от гласуването“. Прокурор ще реши дали да повдигне обвинения срещу Гювен.

 

Международните наблюдатели на референдума в Турция, сред които и на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и на Съвета на Европа, също отбелязаха редица нередности и заявиха, че решението на Висшия избирателен съвет да приеме за валидни неподпечатани бюлетини накърнява защитата срещу злоупотреби и противоречи на турския закон.

 

Турският министър на правосъдието Бекир Боздаг заяви обаче, че Европейският съд за правата на човека няма юрисдикция да произнася решения по жалби във връзка с референдума в Турция за разширяване на пълномощията на президента Реджеп Тайип Ердоган, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят